ABD’nin Gazze İskelesi Faaliyeti Sona Erdi

ABD Savunma Bakanlığı, Gazze’ye insani yardım taşımak amacıyla inşa edilen geçici iskele projesinin tamamlandığını duyurdu.

ABD Savunma Bakanlığı, Gazze Şeridi’ne insani yardım ulaştırmak amacıyla inşa edilen geçici iskele projesinin faaliyetine resmi olarak son verdi.

Başkan Joe Biden’ın Mart ayında Kongre’de açıkladığı ve yaklaşık 1.000 Amerikan askerinin görev aldığı bu büyük ölçekli proje, Mayıs ayında başladığı yardım operasyonunda 20 gün boyunca faaliyet gösterdi.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan Navy Amiral Yardımcısı Brad Cooper, yaptığı basın toplantısında, “İskelenin deniz yardımı misyonu tamamlandı. Artık iskelenin kullanılmasına gerek yok” dedi. Yardımların bundan sonra Kıbrıs’tan İsrail’in Aşdod Limanı’na taşınacağı ve buradan Gazze’ye ulaştırılacağı belirtildi.

ABD, şu ana kadar Aşdod Limanı aracılığıyla Gazze’ye 1 milyon pound’dan fazla yardım gönderdi ve önümüzdeki günlerde 5 milyon pound yardımın daha Aşdod Limanı üzerinden gönderilmesi planlanıyor.

Ancak, ABD medyasının da vurguladığı gibi, iskele projesi karşısında bazı eleştiriler mevcut. Eleştirmenler, 230 milyon dolara mal olan bu projenin etkisiz olduğunu ve Biden’ın siyasi bir hamlesi olarak değerlendirildiğini ifade etti. Pentagon, geçici iskele aracılığıyla yaklaşık 9 bin metrik ton yardımın Gazze’ye ulaştırıldığını ve projenin amaçlanan etkiye ulaştığını savundu.

Bu süre zarfında kötü hava koşulları ve dağıtım zorlukları nedeniyle iskele birkaç kez devre dışı kaldı ve Haziran ayında güvenlik endişeleri nedeniyle Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, iskelenin operasyonlarını durdurdu.

Birleşmiş Milletler, deniz yolu yardımlarının kara yollarının yerini almayacağını ve kara yollarının yardım operasyonlarının odak noktası olması gerektiğini vurguladı.

Dünya Haberleri