AB’den Macaristan'a boykot! Toplantı yeri değiştirildi

Avrupa Birliği, Macaristan’ın dönem başkanlığı sırasında Orban’ın gerçekleştirdiği Rusya ve Çin ziyaretlerine sembolik bir tepki olarak bir sonraki toplantıyı Brüksel’de yapma kararı aldı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın Rusya ve Çin ziyaretlerine verdiği “barış misyonu” tepkisi olarak, bir sonraki AB dışişleri ve savunma bakanları toplantısının Budapeşte yerine Brüksel’de yapılacağını açıkladı.

Borrell, Orban’ın Rusya ve Çin ziyaretlerinin ardından AB’nin bu ziyaretlere verdiği tepkilere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Borrell, “Orban ve hükümetinin söylediklerinin aksine, AB’nin savaş yanlısı bir politika güttüğünü kesinlikle reddediyoruz” dedi. Borrell, AB’nin Ukrayna konusunda net bir duruş sergilediğini ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin barış formülünü desteklemeye devam edeceğini vurguladı.

"ZİYARET PUTİN'İN ÇIKARLARINA HİZMET EDİYOR"

Borrell, Orban’ın Rusya ziyaretini eleştirerek, “Adil ve kalıcı bir barış sağlanması için Ukrayna’nın özgürlüğünü ve bağımsızlığını korumak gerekmektedir” dedi. Borrell ayrıca, Orban’ın “barış misyonu” adı altında yaptığı bu ziyaretlerin, sadece Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in çıkarlarına hizmet ettiğini belirtti.

Borrell, Macaristan’ın AB dönem başkanlığı sırasında yapılan eylemlerden 25 üye ülkenin rahatsızlık duyduğunu ve bu sebeple bir sonraki toplantının Brüksel’de yapılmasına karar verildiğini açıkladı.

Borrell, bu kararın “sembolik bir tepki” olduğunu, ancak “boykot” anlamına gelmediğini belirtti ve toplantının Brüksel’de gerçekleşeceğini duyurdu.

NE OLMUŞTU?

Orban’ın Moskova ziyareti, AB içinde büyük tepkilere neden olmuştu. AB Komisyonu Başsözcüsü Eric Mamer, AB’nin Macaristan tarafından ziyaret öncesinde bilgilendirilmediğini ifade etmişti. AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ise Orban’ın Moskova ziyaretine ilişkin, “Putin’i yatıştırarak durdurmak mümkün değil, Ukrayna’daki adil ve kalıcı barış ancak birlik ve kararlılıkla sağlanabilir” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Öte yandan, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Macaristan’ın dönem başkanlığı sırasında Rusya ile temas kurma yetkisinin bulunmadığını belirtmişti. Borrell de Macaristan Başbakanı’nın AB’yi temsil etmediğini ve AB’nin bir bütün olarak Rusya’nın savaş politikalarına karşı durduğunu ifade etmişti.

Son olarak, AB Komisyonu 15 Temmuz’da yaptığı açıklamada, Macaristan’ın dönem başkanlığında yapılacak tüm gayriresmi toplantılarda Komisyon üyelerinin değil, kıdemli memurların temsil edileceğini duyurmuştu.

Dünya Haberleri