ABD’den işkenceci İsrailli askere vize kısıtlaması

ABD Dışişleri Bakanlığı, eski İsrail askeri Elor Azaria’ya Batı Şeria’daki ağır insan hakları ihlalleri gerekçesiyle vize kısıtlaması uygulama kararı aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, eski İsrail askeri Elor Azaria’ya işgal altındaki Batı Şeria’da işlediği “ağır insan hakları ihlali” nedeniyle vize kısıtlaması getirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Elor Azaria’nın Batı Şeria’daki “ağır insan hakları ihlali”ne karıştığı belirtilerek kendisine ve birinci dereceden aile üyelerine ABD’ye giriş yasağı getirildiği duyuruldu.

Açıklamada, ayrıca sivillerin temel hizmet ve ihtiyaçlara erişimini haksız yere kısıtlayan diğer kişilere de vize kısıtlaması getirilmesi için adımlar atıldığı ifade edildi.

ABD’NİN VİZE KISITLAMASI KARARI

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın vize kısıtlaması kararı, Elor Azaria’nın Batı Şeria’daki askeri görev sırasında insan hakları ihlallerine karıştığını belirterek “Sivillerin temel haklarına zarar veren eylemler” gerekçesiyle alındı. Bakanlık açıklamasında, bu tür insan hakları ihlallerine karışan kişilere karşı vize kısıtlamalarının uygulanması için gerekli adımların atıldığı vurgulandı.

NE OLMUŞTU?

Mart 2016’da, El Halil kentinde yaşanan bir olayda, İsrail askerlerinin “bir askeri bıçakladıkları” iddiasıyla 21 yaşındaki Filistinli Abdulfettah eş-Şerif ve 21 yaşındaki Remzi el-Kasravi’yi öldürdüğü bildirilmişti.

Olayın ardından Elor Azaria’nın yerde yaralı halde yatan Abdulfettah eş-Şerif’i başından vurarak öldürdüğü anın görüntüleri kamuoyuna yansımıştı. Bu görüntüler uluslararası toplumda büyük tepkilere yol açmıştı.

Elor Azaria

Elor Azaria, Abdulfettah eş-Şerif’in başından vurulmasının ardından, Filistinlinin “üzerinde bomba olduğu tehlikesiyle ateş ettiğini” ve Abdulfettah eş-Şerif’in sıktığı kurşun nedeniyle değil, daha önce aldığı yara nedeniyle öldüğünü iddia etmişti. Ancak bu savunma, uluslararası kamuoyunda ve insan hakları savunucuları tarafından eleştirilmişti.

SERBEST BIRAKILDI

Azaria, İsrail Askeri Mahkemesi’nde yargılanarak “taksirle adam öldürmek” suçundan 18 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Ağustos 2017’de hapse giren Azaria’nın cezası, eski İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eizenkot tarafından 14 aya düşürüldü. Azaria, yalnızca 9 ay cezaevinde kaldıktan sonra geçen yıl mayıs ayında serbest bırakıldı.

Dünya Haberleri