ABD'den Ayşenur Ezgi Eygi açıklaması!

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da öldürdüğü Ayşenur Ezgi Eygi'yle ilgili soruşturmadan tatmin olmazlarsa ABD'nin diğer önlemleri değerlendireceğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ve ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından başından vurularak hayatını kaybeden Türkiye-ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi hakkında açıklamalarda bulundu. Miller, İsrail’in yaptığı ön soruşturmanın bulgularının İsrail güvenlik kuvvetlerini 'temize çıkarmadığını' belirtti. Miller, İsrail soruşturmasından tatmin olunmaması durumunda 'başka önlemleri' değerlendireceklerine işaret etti.

İSRAİL GÜÇLERİ TEMİZE ÇIKARILMIŞ

Reuters haber ajansının aktardığına göre, günlük basın toplantısında konuşan Matthew Miller, "İnsanların sanki bir şekilde İsrail güvenlik güçlerini temize çıkarırmış gibi (soruşturmanın) ilk bulgularına dikkat çektiğini duyuyoruz. En azından bizim bakış açımıza göre (ilk bulgular) pek de öyle yapmıyorlar" dedi. ABD'nin tam soruşturma sonuçlarını bekleyeceğini vurgulayan Miller, bu soruşturmanın 'hızlı, kapsamlı ve şeffaf' olmasını beklediklerini ifade etti.

'SORUŞTURMA BİZİ TATMİN ETMEZSE BAŞKA ÖNLEMLER ALACAĞIZ'

Miller, soruşturma sonuçlarının tatmin edici olmaması halinde Washington yönetiminin eyleme geçeceğini ancak bu eylemin ne olacağını belirtmedi. "Eğer tam soruşturma biter ve biz tatmin olmazsak elbette uygun başka önlemlerin olup olmayacağına bakacağız" dedi. ABD, daha önce yaptığı açıklamalarda, İsrail güçlerinin Eygi'yi öldürmesinin angajman kurallarında değişiklik yapmaları gerektiğini gösterdiğini vurgulamıştı. Miller, İsrail güvenlik güçlerinin böyle bir değişiklik yapılacağı konusunda ABD'ye güvence verip vermediğini ise belirtmedi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümüyle ilgili yaptığı ilk incelemede, İsrail askerlerinin hedefinin Eygi olmadığını, Eygi'nin 'büyük olasılıkla doğrudan ve kasıtlı olmadan vurulduğunu' öne sürdü.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen Filistin oturumunda Eygi'nin ölümüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Greenfield, bunun "korkunç bir trajedi" olduğunu belirterek, İsrail'den daha fazla detay talep etmeye devam edeceklerini bildirdi. Greenfield, ABD Başkanı Joe Biden'ın ve kendisinin Eygi'nin Batı Şeria'da öldürülmesinden duyduğu öfkeyi dile getirerek, "Kimsenin hayatı gösteriye katıldığı için riske girmemeli" dedi. Greenfield, "Bu korkunç trajedi hiç gerçekleşmemeliydi" diyerek, İsrail'den daha fazla detay talep etmeye ve sorumluların hesap vermesi için baskı kurmaya devam edeceklerini ifade etti. Eygi'nin ailesi ve arkadaşlarına başsağlığı dileklerini ileten Greenfield, "Son yılda onun ve diğerlerinin de ölümü çok trajik ve gereksizdi" değerlendirmesinde bulundu. Greenfield, nerede olursa olsun acıya alışmamak gerektiğini de sözlerine ekledi.

NE OLMUŞTU?

İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'da barışçıl bir gösteri sırasında katılımcılara ateş açmış, Filistinlilere destek amacıyla gösteriye katılan ve ABD vatandaşlığı da bulunan Ayşenur Ezgi Eygi başından vurularak ağır yaralanmıştı. Filistinlilere ait bir hastaneye kaldırılan Eygi, 6 Eylül'de hayatını kaybetmişti. Eygi'nin cenazesi önce İstanbul'a, ardından İzmir'e getirilerek 14 Eylül'de Aydın'ın Didim ilçesinde toprağa verilmişti.

Eygi, Filistin topraklarındaki İsrail işgaline karşı barışçıl ve sivil yöntemlerle Filistinlilere destek veren Uluslararası Dayanışma Hareketi gönüllüsü bir hak savunucusuydu. 2003’te İsrail buldozeri tarafından ezilerek öldürülen ABD vatandaşı Rachel Corrie de aynı hareketin bir üyesiydi.

Dünya Haberleri