Derleyen: Kardelen Kocatürk
Çinli telekomünikasyon şirketi Huawei'nin ürünlerinin ABD'de satın alınmasının yasaklanmasına ilişkin Temsilciler Meclisi'nden karar çıktı.
ABD Temsilciler Meclisi, hükümetin Huawei ve ülkenin ulusal güvenliğini tehlikeye atacak diğer firmaların ürünlerini satın almasını engelleyen yasa tasarısını oybirliğiyle kabul etti. Yasa tasarısının bu hafta içinde Senato'da oylanması bekleniyor.
ABD Temsilciler Meclisi'nin Huawei ürünlerinin alınmasını engelleyen tasarısı ayrıca ABD’li küçük telekomünikasyon sağlayıcılarına 1 milyar dolar tahsis edilerek “şüpheli iletişim araçlarını” kullanımdan kaldırılmasını öngörüyor.
Tasarının ardından yapılan açıklamada “ABD’nin kablosuz geleceği için ağlarımızı yabancı müdahalesinden korumak son derece önemli. Huawei gibi firmalar ABD’nin ticari ve güvenlik çıkarlarına büyük bir tehdit oluşturuyor çünkü iletişim sağlayıcılarımız bu firmaların cihazlarını kullanarak operasyonlarına devam ediyorlar” denildi.
Ne olmuştu?
Alınan karardan sonra Çin merkezli teknoloji markası Huawei, ürünlerinin hükümet kurumlarında ve hükümet kurumlarıyla çalışan şirketlerde kullanılmasına getirdiği yasak nedeniyle ABD hükümetine dava açmıştı. Dava sürecini başlatmak zorunda kaldıklarını ifade eden Huawei Yönetim Kurulu Başkanı Guo Ping, ABD Kongresi'nin Huawei ürünlerine getirdiği kısıtlamaya yönelik herhangi bir kanıt sunmakta başarısız olduğunu, son çare olarak bu davayı açmaya mecbur kaldıklarını söylemişti.
Ping ayrıca, yasağın yalnızca hukuksuz değil, aynı zamanda Huawei'nin rekabet gücünü de sınırlandırıldığını ve neticede de Amerikalı tüketicilere zarar vereceğini de belirtmiş ve getirilmek istenilen yasağın ABD'nin anayasasına aykırı olduğunu savunmuştu.
Huawei'yi aktif kara listeye almıştı
Bu yılın başlarında, ABD Ticaret Bakanlığı, Çinli teknoloji devini aktif olarak kara listeye almış, bu kararın gerekçesinde de ulusal güvenlik çekincelerine yer vermişti. Alınan kararla beraber ABD'li şirketlerinin Huawei ile iş yapmasını engellemiş, hatta yasaklar, Huawei’nin Google uygulamaları ve Android işletim sistemi gibi önemli kaynaklara erişimini de engellemişti.
Yine de Washington, bir noktada Huawei’ye nefes alacak bir boşluk bıraktı ve çeşitli ABD’li iletişim sağlayıcılarının Huawei ekipman kullanmalarına ve Huawei'nin bu ekipmanlar için parça ve lisans tedarik etmesine izin veren lisansın süresini 90 gün daha uzatmıştı.
Gelen söylentilere göre firmanın lisansı, 90 günlük ertelemeden sonra 2 hafta daha uzatılacak. Daha önce de ağustos ayında benzer bir durum olmuş ve lisansın süresi uzatılmıştı.
Huawei ise üstüne basa basa ürünlerinin herhangi bir güvenlik açığı oluşturmadığını, Washington’ın yanlış bir şey yaptıklarına dair herhangi bir kanıt göstermediğini söylemişti. Öte yandan ABD’li firmalar da Huawei ile çalışmaya devam edebilmek için baskı yapmaya devam ediyorlardı. Bu baskıların sebebi ise Amerikalı üreticilerin zarar etmekten çekinmesiydi.