ABD-Rusya İHA krizinin ikinci perdesi: Estonya'da ipler gerildi

Rusya ve ABD arasında Karadeniz’de yaşanan İHA krizine ilişkin gerilim sürerken konuya ilişkin açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Danilov, yaşanan krizin ‘Rusya’nın kışkırtması’ ile ortaya çıktığını ifade ederek, “Yaşanan olay, Putin'in çatışma bölgesini diğer tarafların da katılımıyla genişletmeye hazır olduğunun işaretidir” dedi.

"ABD ordusunun eylemleri endişe kaynağı"

Karadeniz üzerinde ABD’ye ait istihbarat, gözetleme ve keşif insansız hava aracı MQ-9’un düşmesi üzerine Rusya’nın ABD Büyükelçisi Anatoli Antonov, ABD Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Büyükelçi Antonov konuya dair “ABD ordusunun sınırlarımızın yakınında kabul edilemez eylemleri endişe kaynağıdır. İletişim hatlarının açık kalmasının önemli olduğuna inanıyoruz. Rusya çatışma peşinde değil ve ülkelerimizin halklarının çıkarları doğrultusunda pragmatik iş birliğinden yana” dedi.

Akar: "Takipçisiyiz"

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da dün Karadeniz'de Rus uçakları tarafından Amerikan kuvvetlerine ait bir drone düştüğü bilgisini aldıklarını duyurdu ve "Olayı yakından takip ediyoruz. Çeşitli temaslarımız var'' ifadelerini kullandı.

Akar, dün Karadeniz’de düşen ABD’ye ait drone hakkında, “Dün bildiğiniz gibi böyle bir hadise meydana geldi Rusya Federasyonu’na ait uçaklarla Amerika Hava Kuvvetleri’ne ait bir drone arasında. Bir drone'nun düştüğü bilgisini aldık. Olayı yakından takip ediyoruz. Bizim de çeşitli temaslarımız var. Temaslarımızı sürdürüyoruz. Bu konudaki gelişmeleri de bizler kendi içimizde ve muhatabımız Amerikalılarla da görüşmek suretiyle makul ve mantıklı bir şekilde çözme konusunda gayret gösteriyoruz, çalışıyoruz. Çözülmesinden yanayız. Çalışıyoruz. Şu an Dışişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı iletişim halinde, çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki günlerde göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Akar krizle ilgili ABD ile görüştüklerini ifade etti.

Krizin ikinci perdesi: Estonya

Rusya’ya ait Su-27 savaş uçağının önleme yaptığı sırada çarptığı ABD’ye ait MQ-9 Reaper tipi insansız hava aracı (İHA) Karadeniz’e düştü. ABD Rusya ilişkilerinin bir kez daha gerilmesine nenden olan kaza sonrası iki taraf birbirini suçlarken krizin ikinci perdesi Estonya'da yaşandı. Ukrayna savaşı sonrası NATO'nun hava sahasını savunmak için bölgeye konuşlandırılan uçaklar alarma geçirildi.

BBC'de yer alan habere göre, jetler devriye sırasında Estonya hava sahası yakınında bir Rus uçağını önledi. Rus Il-78 havadan havaya yakıt ikmal uçağı Estonya'daki hava Trafik kontrolü ile iletişim kuramadı. Bunun üzerine savaş jetleri bölgeye intikal etti.

İngiliz basınına göre savaş jetleri Rusya'dan gelen bir AN-148 uçağını da önledi. Savunma Bakanlığı, bunun rutin bir eylem olduğunu duyurdu. Ancak İngiliz basını Rusya ile batı arasındaki tansiyonun arttığını yazdı.

Aynı haberlerde söz konusu olayın Karadeniz'de kriz çıkaran kazadan saatler sonra yaşandığının altı çizildi.

Ne olmuştu?

Karadeniz üzerinde ABD’ye ait istihbarat, gözetleme ve keşif insansız hava aracı MQ-9 düştü. ABD tarafı İHA’nın Su-27 tipi Rus uçağı tarafından ‘pervanesine çarparak’ düşürüldüğünü ifade etti. Rus tarafı ise uçaklar ve İHA arasında bir temas olmadığını, MQ-9 tipi İHA’nın hava sahası ihlali yaptığını savundu.

Dünya Haberleri