Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail aleyhine açılan davada bir dizi tedbir kararı çıkarırken ve Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında yakalama emri başvurusunda bulunurken, ABD Kongresi, Netanyahu'yu ortak oturumda konuşma yapmaya resmen davet etti.
Hem Temsilciler Meclisi'nin hem de Senato'nun Cumhuriyetçi ve Demokrat liderleri Netanyahu'nun davet edilmesini "Amerika'nın İsrail ile dayanışmasını vurgulamakla" gerekçelendirdi.
Demokratlarla Cumhuriyetçiler arasında İsrail'in Gazze Savaşı'na yaklaşım konusunda anlaşmazlıkların büyümesine rağmen, ABD'nin İsrail'e savaş zamanında verdiği desteğin göstergesi olarak, her iki partinin liderleri, Kongre'nin ortak oturumunda konuşma yapması için Netanyahu'ya resmi davet mektubu gönderdi.
'İSRAİL'İN 'DEMOKRASİ VE BARIŞ VİZYONUNU' ANLATMASI İSTENDİ
Mektup, Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Başkanı Mike Johnson, Senato'nun Demokrat Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, Temsilciler Meclisi Demokrat Azınlık Lideri Hakeem Jeffries ve Senato Cumhuriyetçi Azınlık Lideri Mitch McConnell tarafından imzalandı.
Üstüne üstlük davet mektubuna "Sizi İsrail hükümetinin demokrasiyi savunma, terörle mücadele ve bölgede adil ve kalıcı barış tesis etme konularındaki vizyonunu paylaşmaya davet ediyoruz" diye yazdılar.
ABD medyasına göre Netanyahu'nun Meclis-Senato ortak oturumuna hitabının gelecek 8 hafta içinde veya ağustos tatilinden hemen sonra gerçekleşmesi bekleniyor.
SCHUMER NETANYAHU'YU DARBEYLE TEHDİT ETMİŞTİ
The Hill, ilk olarak Meclis Başkanı Johnson tarafından önerilen davetin, Schumer'in mart ayında Senato'da İsrail'de erken seçim çağrısında bulunurken gerekirse Netanyahu'ya darbeden söz eden konuşma yapması nedeniyle haftalarca geciktiğini, sonunda Senato Demokrat Çoğunluk Lideri'nin iki partili olması kaydıyla davet konusunda pes ettiğini yazdı.
'TERÖRE KARŞI MÜCADELENİZDE YANINIZDAYIZ'
Netanyahu'nun davet edildiği mektupta şu ifadelere yer verildi:
"7 Ekim'deki korkunç saldırılar dünyayı şok etti ve ulusunuzu varoluş mücadelesine zorladı. Özellikle Hamas'ın Amerikan ve İsrail vatandaşlarını esir tutmaya devam ettiği ve liderlerinin bölgesel istikrarı tehlikeye attığı bir dönemde, teröre karşı mücadelenizde İsrail Devleti'nin yanındayız. Bu nedenle, ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu'nun iki partili liderliği adına sizi Kongre'nin Ortak Toplantısı'na davet etmek istiyoruz."
DEMOKRAT BOYKOTU BEKLENİYOR
Netanyahu'nun 2015'teki son ABD Kongresi ortak oturumu konuşmasını yaklaşık 60 Demokrat üye boykot etmişti. Kongre'nin Cumhuriyetçi liderleri, dönemin Demokrat Başkanı Barack Obama'nın arkasından dolap çevirip, İsrail Başbakanı'nın Washington'un İran'la imzaladığı nükleer anlaşmaya karşı lobi yapması için davette bulunmuştu. Demokrat Parti'nin ilerici kanadı İsrail'in 7 Ekim'den beri devam eden Gazze Savaşı'na keskin eleştiriler yönelttiğinden, Netanyahu'nun bu seferki konuşmasını çok daha fazla sayıda Demokrat üyenin boykot etmesi bekleniyor.
BİDEN'DAN BEYAZ SARAY DAVETİ YOK
Demokrat Başkan Joe Biden'ın kamuoyu önünde kopuş sergilediği Netanyahu, Kongre'den gelen daveti arkasına alsa da henüz Beyaz Saray'a davet edilmedi. Bu davet olmadan Washington'a gitmesi, ABD'deki İsrail siyasetine dair bölünmeleri daha da vurgulayacak. 7 Ekim'den önce bile Netanyahu'yu Beyaz Saray'a davet etmeyen, zira aşırı sağcı İsrail hükümetinin "güçler ayrılığına darbe" olarak görülen yargı reformuna karşı düzenlenen protestoları destekleyen Biden, Hamas'ın 7 Ekim saldırısının ardından İsrail'e destek ziyaretinde bulundu.
NETANYAHU REKOR KIRACAK
İsrail Başbakanı'nın Kongre'ye davet edildiğinin açıklanması, Biden'ın Gazze'de ateşkes planı sunduğu konuşma yapmasından birkaç dakika sonra geldi. Netanyahu, Kongre'nin ortak oturumuna 4 kez hitap eden ilk yabancı lider olacak.