ABD istihbaratı asker sayısı verdi, Sullivan 'işgal her an olabilir' dedi

ABD istihbaratı, Rusya'nın olası işgal için gerekli askeri birliklerin yüzde 70’ini Ukrayna sınırında konuşlandırdığını duyururken, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise Rusya'nın Ukrayna'yı 'her an işgal edebileceğini' söyledi.

ABD istihbarat teşkilatları, Rusya'nın 110 bin askerini Ukrayna sınırına gönderdiğini açıkladı. Amerikalı yetkililer Rusya'nın Ukrayna sınıra asker sevkiyatının bu hızla devam etmesi halinde, Şubat ortasına kadar 150 bin Rus askerinin işgal için hazır edilebileceğini ifade etti.

İstihbarat yetkililerinden yapılan açıklamada, "Şubat" ayının vurgulanması ise akıllara ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesini getirdi. Biden geçtiğimiz haftalarda yaptığı görüşmede, Rusya'nın Şubat ayında saldırıya hazırlandığı görüşünü paylaşmıştı.

'İşgal birkaç hafta içinde olabilir'

Öte yandan gündeme yönelik açıklamalar yapan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Rusya’nın Ukrayna’yı her an ya da haftalar içinde işgal edebileceğini ifade ederek "diplomatik yolun da hala bir seçenek" olduğunu belirtti.

Sullivan, Amerikan ABC kanalına verdiği demeçte, "Ya da Rusya diplomatik yolu seçebilir" ifadesini kullandı. Sullivan, Putin’in Ukrayna’ya saldırma emri vereceğine dair çok belirgin ihtimal olduğuna da vurgu yaptı.

Dünya Haberleri