ABD'nin ekonomik ambargo uyguladığı İran ile Çin'n bir dizi işbirliği anlaşmasına imza atması geçen yıl gündeme gelmiş, hatta anlaşmaların içeriği Amerikan basınında yayınlanmıştı. Ancak ABD ile o dönem açıkça polemiğe girmeyen Beijing yönetiminin işi ağırdan aldığı gözleniyordu.
Alaska'da iki ülke arasında kurulan diyalog masasında 19 Mart'ta yaşanan tartışma ise artık açık atışmanın kıvılcımının ateşlendiğine de işaret olmuştu.
Çin Ortadoğu'ya yaklaşıyor
Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Türkiye ziyaretinin ardından gittiği Tahran'da İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile kameraların karşısın geçip anlaşmaları imzaladı.
Anlaşmaya göre Çin gelecek 25 yıl içerisinde İran'a 400 milyar dolar yatırım yapacak. Karşılığında ise indirimli petrol alacak. Böylece Çin Ortadoğu'ya hem siyasi hem de ekonomik olarak nüfuz etme şansını bulurken, İran dünyanın iki numaralı sanayi gücü Çin'in petrol tedarikini sağlayarak ekonomik ambargoyu bertaraf etmiş olacak.
İran'ın bu anlaşma yüzünden Çin'e ne kadar bağımlı olacağını ise zaman gösterecek.
İran'da iç tartışma
Euronews!'in aktardığına göre Tahran'da hükümet içerisindeki bazı isimler de dahil olmak üzere çok sayıda kişi, Çin'e çok fazla ödün verildiği görüşünde.
Müzakerelerin şeffaflıktan yoksun olduğunu belirten bazı ranlı uzmanlar anlaşmayı, Çin'in Sri Lanka gibi ülkelerle yaptığı tek taraflı anlaşmalarla karşılaştırarak İran'ın kaynaklarının 'satılması' olarak tanımlıyor.