Kathimerini gazetesinin genel yayın yönetmeni Alexis Papachelas imzalı yazıda, "Erdoğan, Biden yönetimi ile şiddetli bir pazarlığa kilitlenmiş durumda ve muhtemelen Aleksandroupolis'i müzakere masasına koymaya çalışacak. Amerikalıları, bunun Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilimde önemli bir parametre olduğuna ve bunun sorumlusunun ABD olduğuna ikna etmeye çalışabilir. Ancak ABD'nin böyle bir niyeti yok. Bu arada Türkiye, F-16 savaş uçağı filosunu yenilemek için bastırmaya devam edecek ancak Erdoğan'ın son zamanlarda yaptığı kışkırtıcı yorumların bu davaya hiçbir faydası yok" ifadelerine yer verildi.
'ABD varlığı artıkça Erdoğan'ın öfkesi artar'
Gazete Duvar'da Nikolaos Stelya imzasıyla yayınlanan çeviride, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Yunanistan'ın kuzeyindeki Aleksandroupolis/Dedeağaç limanına "kafayı taktığı" ifade edilirken "Bu stratejik limandaki Amerikan varlığından dolayı öfkeli ve bunun bu kritik dönemde Rusya karşısında ABD'nin çıkarlarına hizmet ettiğinin farkında. Ayrıca, Yunanistan'ın bunun kendisine Türk saldırganlığına karşı bazı güvenceler sağladığına inandığı izlenimine kapılmış görünüyor. Amerikan varlığı arttıkça ve genişledikçe Erdoğan'ın öfkesi de artacaktır" denildi.
Papahelas tarafından kaleme alınan yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hem ABD Kongresi'nde hem de ABD hükümetinde, "Türkiye ve bölge meseleleriyle ilgilenen herkesi korkuttuğunu" öne sürülerek, "Biden yönetimi F-16'lar konusunda bir anlaşmaya varmaya çalışıyor. (Bu meselede) Atina ve Washington arasında şimdiye kadar sadece kapalı kapılar ardında ele alınan yeni bir (ortak) anlayış ortaya çıkmış gibi görünüyor. Buna göre Türkiye teçhizat açısından 'hakkı' olanı elde edecek. (Buna karşılık) ABD Yunanistan'a niteliksel avantaj sağlayan silah sistemlerini tedarik edecek. (Bu şekilde) Türkler F-16'larını yenileyecek ama Yunanistan bir adım daha ileri giderek kendisine taktiksel üstünlük sağlayacak daha gelişmiş ekipmanlar talep edecek. Bu (formül) temelde, Atina'nın Kıbrıs'ın işgalinden sonra Kongre tarafından uygulanan ambargonun kaldırılması için bir koşul olarak kabul ettiği Yunanistan ve Türkiye'ye yönelik 7:10 savunma tedarik formülünün bir varyasyonu" denildi.
7:10 Savunma formülü
7:10 savunma formülü NATO müttefikleri Yunanistan ve Türkiye'ye ABD tarafından yapılan yardımları açıklar. Buna göre ABD, Yunanistan'a 7 silah veriyorsa, Türkiye'ye 10 silah vermektedir. Bunun sebebi olarak da Türkiye'nin nüfusunun fazla olması ve toprak büyüklüğünün daha geniş olması gösterilir.