ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından incelemelerde bulunmak üzere Adana'da İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığına geldi. Blinken burada Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu tarafından karşılandı.
Çavuşoğlu ve Blinken daha sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait helikoptere binerek depremin etkili olduğu Hatay'a hareket etti.
Bakanın bugünkü Adana ziyareti kapsamında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelerek ikili ilişkileri görüşeceği duyurulmuştu.
Öte yandan İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, ABD'li Bakanın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini ifade etmişti.
'Kelimelere dökmek gerçekten zor'
Blinken, depremlerden etkilenen bölgeleri helikopterle inceledikten sonra Adana'da bulunan İncirlik Hava Üssü'nde açıklamalarda bulundu. Blinken, "Bu yıkıcı depremlerin ardından Türkiye ve Suriye halklarının yanındayız. Bu yıkımın bir kısmını yukarıdan görme imkanım oldu. Bunu kelimelere dökmek gerçekten zor. Depremin ölçeği hakkında fikriniz olabiliyor. Bu depremlerden etkilenen on binlerce canımız, on milyonlarca insanımız var. Depremlerden hemen sonra Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkeler devreye girdi. Burada arama kurtarma ekiplerimiz var, yaklaşık 200 kişi, K-9'lar, diğer uzmanlar var. Hem tüm ihtiyaçları anlamak hem de bunları yerine getirmenin yollarını bulmak için Türk meslektaşlarımızla yakın bir şekilde çalışıyoruz" dedi.
'ABD, Türkiye'nin yanında'
Blinken, ABD'nin Türkiye'nin yanında olduğunu vurgulayarak, "Bu uzun vadeli bir çaba olacak. Arama ve kurtarma maalesef sona eriyor. Sonra büyük bir yeniden yapılanma olacak. Hasarı, bina sayısını gördüğümüzde büyük bir emek harcanacağını düşünüyoruz. Ama biz bu çabada Türkiye'yi desteklemeye kararlıyız. Dünyadaki birçok ülke de aynısını yapacak. Şu anda en önemli şey ihtiyacı olan insanlara yardım ulaştırmak ve onları tekrar ayağa kaldırmak. ABD burada, STK'larımız ve ortaklarımız aracılığıyla Türkiye halkının ve Suriye halkının yanındayız. Şu an itibarıyla ABD 185 milyon dolarlık yardımda bulundu ama daha neler yapabileceğimizi göreceğiz. Diğer ülkeler adım atıyor ve devreye giriyor" ifadelerini kullandı.
ABD'nin deprem yardımı 185 milyon dolara çıkarıldı
Blinken, Hatay ziyaretinin ardından Türkiye ve Suriye'ye yapılan insani yardımın 185 milyon dolara çıkarıldığını açıkladı.
"Amerikan şirketleri, toplulukları ve bireyleri de cömertçe yardım ediyor. Acil yardım sağlamak amacıyla yorulmadan çalışan Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ekiplerine teşekkür ederiz" açıklamasında bulunan Blinken, ABD'nin, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için açıkladığı insani yardım miktarının 185 milyon dolara ulaştığını aktardı.
Antony Blinken, "ABD, Türk ve Suriye halkının yanında olmaya devam edecektir" ifadesini kullandı.
USAID'den daha önce yapılan yazılı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye ve Suriye'ye, 85 milyon dolarlık yardım yapılacağı belirtilmişti.