ABD basını tarih verdi! Pazartesi Orta Doğu'da savaşın fitili ateşleniyor!

ABD merkezli Axios'un haberine göre, İran’ın 5 Ağustos’ta İsrail’e geniş çaplı bir saldırı başlatmayı planladığı iddia edildi.

Amerika Birleşik Devletleri merkezli Axios’un Pazar günü yayımladığı habere göre, İran'ın 5 Ağustos Pazartesi günü İsrail’e yönelik geniş çaplı bir saldırı başlatmayı planladığı ileri sürüldü.

Bu iddia, İran’ın Hamas lideri İsmail Haniye ve Hizbullah askeri şefi Fuad Şükrü’nün öldürülmesinin ardından misilleme yapacağına dair haberlerle desteklendi.

Hizbullah ve Hamas’ın üst düzey yetkililerinin art arda suikaste uğramasıyla Orta Doğu'daki gerilimler tırmanmış durumda.

İran’ın bu gelişmelere yanıt olarak, 13 Nisan'da İsrail’e gerçekleştirilen saldırı gibi, ancak daha geniş kapsamlı bir eylemde bulunması bekleniyor. Hizbullahında bu saldırılara dahil olabileceği belirtiliyor.

CENTCOM GENERALİ KURİLLA’NIN ZİYARETİ

ABD Ordusu Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Generali Michael Kurilla’nın cumartesi günü Orta Doğu’ya yaptığı ziyaret, bölgedeki gerilimin arttığı bir dönemde gerçekleşti.

Kurilla’nın Ürdün ve İsrail’i ziyaret etmesi planlanıyor. Ziyaretin, İsrail’i İran saldırılarından korumak için kurulan bölgesel ve uluslararası koalisyonu yeniden canlandırma amacını taşıdığı iddia ediliyor.

Michael Kurilla

NE OLMUŞTU?

İran’ın İslam Devrim Muhafızları Ordusu, 31 Temmuz’da Hamas lideri İsmail Haniye’nin Tahran’daki bir tören sırasında İsrail tarafından düzenlenen bir saldırıda öldüğünü açıkladı. Hamas, Haniye’nin korumasının da aynı saldırıda yaşamını yitirdiğini doğruladı. Suikastın ardından İran’da üç gün, Türkiye’de ise bir gün yas ilan edildi. Haniye’nin cenaze töreni 2 Ağustos’ta Katar’ın başkenti Doha’da yapıldı.

Suikasttan önce, İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems beldesine roket saldırısı düzenlenmiş ve bu saldırıda 12 kişi hayatını kaybetmişti. İsrail, bu saldırının Hizbullah tarafından gerçekleştirildiğini iddia ederken, Hizbullah bu suçlamayı reddetti. Ekim 2023'ten bu yana süren İsrail-Hamas savaşında, bölgedeki gerilimler ve çatışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor.

Dünya Haberleri