AB: Putin nükleer silahlar konusunda blöf yapmıyor

Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Ukrayna'daki çatışmalarda nükleer silah kullanabileceği" yönündeki tehditlerinin ciddiye alınması gerektiğini söyledi.

Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, BBC'den Lyse Doucet'e yaptığı açıklamada savaşın "tehlikeli bir noktaya" ulaştığını söyledi.

Borrell, "Kesinlikle tehlikeli bir an çünkü Rus ordusu köşeye sıkıştırıldı ve Putin'in tepkisi, nükleer silah kullanmakla tehdit etmesi çok kötü" dedi.

'Savaş bitse de yenisi başlar'

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlamasından yedi ay sonra analistler Rusya Başkanı Vladimir Putin'in güçlerinin geri adım attığı konusunda ortak bir görüşe vardı ancak Borrell, "Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruyan bir diplomatik çözüme" ulaşılması gerektiğini söyledi.

Borrell, "Aksi takdirde savaşı bitirebiliriz ama barış olmaz ve başka bir savaş çıkar" dedi.

Nükleer silah tehdidinde bulundu

Bu hafta başında tüm kanallarda yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasında Putin, ülkesinin "çeşitli imha silahlarına sahip olduğunu ve ellerindeki tüm araçları kullanacağını" söyledi ve ekledi: "Blöf yapmıyorum."

Putin'in bu açıklamasına karşılık Borrell, "İnsanlar bunun bir blöf olmadığını söylediğinde, onları ciddiye almak zorundasınız" dedi.

Ne olmuştu?

Putin, tüm kanallarda yayınlanan halka seslenişinde ülke çapında kısmi seferberlik ilan etti. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, kısmi seferberlik kapsamında toplam 300 bin yedek askerin çağrılacağını söyledi. Seferberlik ilanının ardından insanlardan bazıları sokağa dökülürken bazıları da uçak bileti alarak kaçmaya çalıştı. Savaş karşıtı protestolarda bin 300 kişi gözaltına alındı.

Dünya Haberleri