Çin, 30 yılı aşkın süredir uyguladığı yurtdışına çocuk gönderme kuralını sona erdirdi. Geçmişte Çin tek çocuk politikasıyla biliniyordu.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, hükümetin uluslararası eğilimlerle uyumlu hale getirmek amacıyla evlat edinme politikasını değiştirdiğini açıkladı.
Mao Ning açıklamasında, "Çin'e evlat edinme amacıyla gelen yabancıların aynı kuşaktan kan bağı bulunanların çocuklarını veya üvey çocuklarını evlat edinme dışında , Çin çocukları evlat edinme amacıyla yurtdışına göndermeyecektir" ifadelerine yer verdi.
DÜŞÜK DOĞUM ORANLARI ETKİLEDİ
Bu değişikliğin, çocukları Çin'den evlat edinme sürecinde olan aileleri nasıl etkileyeceği henüz netleşmiş değil.
Bu kural değişikliği, Çin'in son iki yıldır nüfus düşüşü yaşamasının ardından genç çiftleri evlenmeye ve çocuk sahibi olmaya teşvik etme çabalarıyla örtüşüyor. Çin, dünya genelinde en düşük doğum oranlarından birine sahip ve genç kadınları çocuk sahibi olmaya teşvik etmek için çeşitli teşvikler sunuyor. Ancak yüksek çocuk bakım maliyetleri, iş güvencesi kaygıları ve ekonomideki yavaşlama gibi nedenlerle birçok kadın çocuk sahibi olma konusunda isteksiz.
ÇİN'İN TEK ÇOCUK POLİTİKASI
1992 yılında uluslararası evlat edinmeye kapılarını açan Çin, o zamandan bu yana dünya genelinde 160.000'den fazla çocuğun uluslararası aileler tarafından evlat edinilmesini sağladı. Bu çocukların yaklaşık 82.000'i, çoğunluğu kız çocukları olmak üzere, Amerika Birleşik Devletleri'ne evlat edinildi.
1979-2015 yılları arasında uygulanan tek çocuk politikası döneminde, aileler genellikle erkek çocukları tercih ederken, kız çocuklarını evlat edinmeye vermeyi seçti. Çin'in bu uluslararası evlat edinme politikasını sona erdirmesi, Hollanda'nın Mayıs ayında yabancı çocukların evlat edinilmesini yasaklamasının ve Danimarka'nın sadece tek bir evlat edinme ajansının kapanmasının ardından geldi.