TÜİK’in açıkladığı işsizlik verilerini değerlendiren DİSK-AR, ilk kez geniş tanımlı işsizlik hesabına yer verilmesini, “Yeni TÜİK verileri, eski TÜİK verilerin ve dar tanımlı işsizlik oranlarının ne kadar gerçek durumu açıklamaktan uzak olduğunu da ortaya koymuş oldu” diye yorumladı.
‘Geniş tanımlı işsizlik yüzde 29,1’
TÜİK, bugün açıkladığı Hanehalkı İşgücü Araştırmasında ilk kez "atıl işgücü" oranına yer verdi. Buna göre Türkiye’de geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 29,1 olarak ilk kez resmi verilere yansımış oldu. Bu oran kadınlarda yüzde 36 olarak gerçekleşti.
Yıllardır ‘geniş tanımlı işsizlik’ adı ile bu hesaplamayı yapan DİSK-AR, TÜİK hesabındaki değişim için “TÜİK tarafından kullanılan metodolojinin ayrıntıları bir yana ilke olarak geniş tanımlı işsizlik türlerinin açıklanmaya başlanmasını önemli buluyoruz” yorumu yaptı.
DİSK-AR’dan yapılan açıklamada TÜİK’in yaptığı değişikliğin önemli olduğunu vurgulandı:
“Bilindiği gibi DİSK-AR yaklaşık 10 yıldır geniş tanımlı işsizlik hesaplamaları yapıyor. TÜİK ise yıllardır ısrarla geniş tanımlı işsizlik hesaplamalarını açıklamaktan kaçınıyordu. TÜİK’in dar tanımlı işsizlik verileri ciddi eleştirilere uğruyordu. Bu çerçevede TÜİK’in yapmış olduğu yöntem değişikliği DİSK-AR olarak yıllardır yaptığımız geniş tanımlı işsizlik hesaplamalarının önemini ortaya koymuş oluyor. TÜİK tarafından kullanılan metodolojinin ayrıntıları bir yana ilke olarak geniş tanımlı işsizlik türlerinin açıklanmaya başlanmasını önemli buluyoruz.”
Değişiklik AB ve ILO'ya uyum amacıyla yapıldı
Hanehalkı İşgücü Araştırması’nda (HİA) 2021 Ocak ayından itibaren, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün ILO kararlarına ve AB tüzüğüne uyum sağlamak amacıyla değişiklik yapıldığına vurgu yapan DİSK-AR, “TÜİK bu çerçevede ‘işgücüne ilişkin tamamlayıcı göstergeler’ adı altında ILO’nun 2013 yılında benimsediği kriterleri esas alan yeni işsizlik türlerini de ek olarak açıklamaya başladı” değerlendirmesi yaptı.
"Kapsamlı rapor hazırlayacağız"
DİSK-AR açıklamasında işgücü verileri ile ilgili bir ön değerlendirmeye de yer verildi:
“Dar tanımlı işsizlik oranının düşüyor gözükmesinin temel nedeni bu hesaplama yönteminin eksikliğinden kaynaklanıyor. Dar tanımlı işsizlik hesaplama yöntemi zamana bağlı eksik istihdamı, ümitsiz işsizleri ve iş aramayıp çalışmaya hazır olanları kapsamıyor. Oysa geniş tanımlı işgücü hesaplaması (âtıl işgücü oranı) zamana bağlı eksik istihdamı, ümitsiz işsizleri ve iş aramayıp çalışmaya hazır olanları kapsıyor. Bu yüzden dar tanımlı işsizlik düşüyor gözükürken geniş tanımlı işsizlik yüzde 30’a dayanmış durumda.
TÜİK’in bugün açıklamaya başladığı yeni metodolojiye dayalı veri setinin ayrıntılı dökümleri henüz yayımlanmadı. Bu ayrıntılar yayımlanınca TÜİK’in yeni HİA işgücü veri setine ilişkin kapsamlı raporumuzu açıklayacağız.”