Halk TV Haber Merkezi
Birbirinden farklı 19 ayrı konuda 8 ayrı kanunu kapsayan mini torba yasa meclise geldi. Bu maddeler arasında en çok konuşulan 'gıda güvenliğine yönelik sansürü' öngören maddeler oldu. Ancak borçlanma yetkisinden, baz istasyonu kurulumunun kolaylaştırılmasına dek çeşitli düzenlemelerin yer aldığı pakette bir teklif daha dikkat çekti.
Cumhurbaşkanlığı raportörlerinin statüsünde 'muğlak' değişiklik
Cumhurbaşkanlığı bünyesinde çalışan raportörlerin istisnai olan memurluk kadroları kariyer personelliğine yükseltildi. Özel bir sınavla bu kadrolara alınacak hakim, savcı, yasama uzmanlarının yeni birimdeki görev tanımları ve kaç kişi alınacağı da teklifte belirtilmedi.
Raportörlük, bürokrasinin zirvesinde yeni değil ancak daha önce Başbakanlık bünyesinde çalışan raportörler ilk defa bu kadar yüksek bir statüde görev alacak.
Yargı öncesi alternatif sistem hazırlığı mı?
AKP'li vekillerin imzasını taşıyan teklif, Cumhurbaşkanlığı içerisinde yeni bir yargı yapısının oluşturulacağı yönündeki eleştirileri de beraberinde getirdi.
Halk TV'ye konuşan Anayasa Mahkemesi eski raportörü Ali Rıza Aydın'a göre bu yöntemle yargı öncesi alternatif sistemler oluşturulabilecek.
Aydın konuya ilişkin şöyle konuştu:
Yargıya yönelik müdahale hukuk sistemiyle oynamanın ötesine geçerek sadece talimatların yerine getirildiği bir hal alıyor. Cumhurbaşkanlığı bu sayede yargı öncesi alternatif sistemler oluşturulabilecektir.
Geçtiğimiz hafta benzer iddia ortaya atılmıştı
Benzer eleştirileri destekleyen bir iddia geçtiğimiz hafta basına yansımıştı. 15 Temmuz sonrası hapis cezasına çarptırılan askeri öğrencilerin dosyalarını Cumhurbaşkanlığı avukatlarının incelediği, kararın daha sonra yargıtay tarafından verileceği öne sürülmüştü.
Torba yasa görüşmelerinin bu hafta Meclis Genel Kurulu'nda tamamlanması bekleniyor.