Korkusuz gazetesi yazarı Ahmet Takan, bugünkü "Zatürre aşısı karaborsaya düştü…" başlıklı yazısında, ilaç tedarikinde yaşanan sıkıntıyı gözler önüne serdi.
Takan, 65 yaş üstü yakınının zatürre aşısını karaborsadan aldığını aktararak; "Kısa bir piyasa araştırması yaptım. Bazı hekim ve eczacı arkadaşlara danıştım. Esas olan “clexane” adlı iğneymiş. Ancak piyasada bulunamadığından muadili olan “oksapar” veya “enox” öneriliyormuş. Onlarda şu anda bulunamıyor, ecza depolarında görünmüyor" ifadelerini kullandı.
Takan'ın yazısı özetle şöyle:
Koronavirüsün en çok ölüme yol açtığı ülke olan ABD’den umut verici bir açıklama geldi. Mount Sinai Hastanesi uzmanları, kan sulandırıcı ilaçların korona hastalarının tedavisinde işe yaradığını öne sürdü.
Durumu ağır olanlarda işe yaradı
Dr. Valentin Fuster öncülüğündeki ekip, hastanelerine başvuran 2 bin 700’den fazla hasta üzerinde incelemelerde bulundu. Hastalarda bir aşamadan sonra yapılan testlerde kan pıhtılaşması olduğunu belirleyen Fuster ve ekibi, bu durumun hastaların ölümüne yol açtığını savundu.
Söz konusu tespitin ardından kan sulandırıcı ilaçların denemelerinin başladığını aktaran Fuster, ‘Antitrombotik verilen hastalarda, verilmeyen hastalara göre daha iyi sonuçlar elde edildi’ diye konuştu.
Özellikle durumu ağır olan ve solunum desteği alan hastalarda bu uygulamanın denendiğini belirten Fuster, ‘Çalışma henüz başlangıç aşamasında. Hangi hastaya ne tür ilaç ve ne kadar doz verilmesi gerektiği gibi konularda ilerleme kaydetmemiz gerekiyor’ ifadelerini kullandı.
Piyasada bulunmuyor
Başkentte yaşayan bir zamanlar çok üst düzey görevlerde bulunan bir dostumun annesi ve babası Kovid-19’a yakalanmışlar. Tedavi için memleketlerinden Ankara’ya gelmişler. Hastanelerdeki durum aynen TTB’nin dediği gibi. Dostum, dertlerine çare bulabilmek için Sağlık Bakanlığı’nda çok üst düzey bir isimle konuşmuş. Kendisine, evde karantina ve kamuoyunun çok yakından bildiği ilaçlar önerilmiş. Bir de anne ve babasına kan sulandırıcı iğneler yaptırması tavsiye edilmiş. Dostum, o iğneleri nasıl bin bir zorluk ile temin ettiğini anlattı. Kısa bir piyasa araştırması yaptım. Bazı hekim ve eczacı arkadaşlara danıştım. Esas olan “clexane” adlı iğneymiş. Ancak piyasada bulunamadığından muadili olan “oksapar” veya “enox” öneriliyormuş. Onlarda şu anda bulunamıyor, ecza depolarında görünmüyor. İğneler reçete ediliyor, bulursan (eczaneden) dozlarına göre 67,85 ile 238 liradan alıyorsun.
Merak ediyorum. Devlet hastanelerinde kan sulandırıcı iğnelerin Kovid-19 hastalarına uygulanıp uygulanmadığını!.. Çok pahalı ilaçlar olduğundan devlet bu yükü karşılamaktan kaçıyor mu?.. Veya bil(e)mediğimiz başka sebepler mi var?..
Şeffaf olduğunu iddia eden bir iktidarın yönetiminde canımızın derdine düştük el yordamı ile hayatta kalmanın yollarını arıyoruz!..
Çok karaborsa günleri gördü bu memleket. Tüp gaz, sana yağı, sigara…
Müjdeler olsun!..
Ölmemek, hayatta kalmak için ilk defa karaborsacıların eline düştük!..