Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun: AB ile daha yakın bir ilişki kurmak istiyoruz

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Pandemi Sonrası Dünyada Uluslararası Düzen ve Değişen Dinamikler" temasıyla çevrimiçi olarak düzenlenen TRT World Forum 2020'nin açılışında konuştu.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Pandemi Sonrası Dünyada Uluslararası Düzen ve Değişen Dinamikler" temasıyla çevrimiçi olarak düzenlenen TRT World Forum 2020'nin açılışında konuştu.

Altun "AB ile daha yakın bir ilişki kurmak istiyor ve buna gayret ediyoruz" dedi.

"Aşırı sağcılar güçlendi"

"Tarih boyunca insanlığın krizler karşısında birlik olmak yerine suçlu arama eğiliminde olduğunu, bazı toplumların COVID-19 salgınının faturasını da göçmenlere çıkardığını" söyleyen Altun, "Diğerleri de bu halk sağlığı krizini, başta Müslümanlar olmak üzere azınlıkları hedef almak, sindirmek ve dışlamak için kullandı. Bu gibi çabalara, hükümetin Müslüman çocukların kaydını tuttuğu iddia edilen Fransa gibi ülkelerde de şahitlik ediyoruz. Avrupa'nın başka yerlerinde ise aşırı sağcıların hükümet politikalarını belirleyebilecek ölçüde güçlendiğini görüyoruz" diye konuştu.

"Avrupa'da her anlamda örnek bir azınlık olan Türk toplumunun da saldırgan bir ayrımcılıkla karşı karşıya kaldığını" kaydeden Altun, bu durumun Özlem Türeci ve eşi Uğur Şahin'in Covid-19 aşısını bulmalarına rağmen değişmediğine işaret etti.

"Herkesin iyiliği için, özellikle Avrupalı dostlarımızı, tarih tekerrür etmeden önce göçmen ve Müslüman karşıtı anlayışın önüne geçmeye davet ediyoruz. Mevcut durumu Avrupalı Yahudilerin 1920'lerde maruz kaldığı şeytanlaştırmayla kıyaslayanlara karşı çıkmak yerine, ırkçılık ve aşırıcılığı reddetmek için birlikte çalışma çağrısında bulunuyoruz."

"Gelecekte yaşanabilecek trajedilerin önlenmesi için en önemli hususun gerçeklere ışık tutmak olduğuna" dikkati çeken Altun, "TRT bünyesinde faaliyet gösteren uluslararası kanalların sessizlerin sesi" olmak adına, habercilikte özgün bir dil oluşturmayı başardıklarını" söyledi.

"Uluslararası iş birliği ancak eşitlik, karşılıklı çıkarlar ve ortak değerler temelinde geliştirilebilir. İnsanlık tarihinde yeni bir sayfa açılırken, kadim ve yeni dostlarımıza ve müttefiklerimize gönderdiğimiz mesaj budur."

"AB ile yakın ilişki kurmaya gayret ediyoruz"

"AB ile daha yakın bir ilişki kurmak istiyor ve buna gayret ediyoruz" diyen Altun şöyle devam etti:

"Ortak dayanışma ve iş birliğimiz, Avrupa'daki nefret ve ayrımcılık çağrılarına karşı koyma noktasında kilit önemdedir. Birliğin, dünyadaki Müslümanlarla bir sorunu olmadığını kanıtlamasının tek yolu, Türkiye'ye saygılı davranmasıdır. Zira dostluğun, riyakârlık ve üstten bakmayla bir arada olamayacağı ortadadır. Türkiye'nin 'taviz vererek Avrupa'nın dostluğunu kazanması gerektiği' fikri, hem haksızdır hem de gerçeklikten uzaktır. Bunun yerine, Avrupalı muhataplarımıza, ilişkilerimizi ileriye götürecek tek unsurun 'diyalog' olduğunu ifade ediyoruz."

"Bir NATO müttefiki olan Türkiye son yıllarda ne yazık ki Washington'da benzeri görülmemiş hasmane bir muamele görmektedir. Kendilerine ister PKK, ister DEAŞ adını versinler, teröristlere karşı sarsılmaz ve kararlı mücadelemiz anlaşılmaz bir biçimde çarpıtıldı. İşin ilginci, ABD dış politikasının, Amerikan çıkarlarına da hizmet etmeyen bir noktaya gelmiş olmasıdır. ABD'nin, yeni yönetimle birlikte, geleneksel müttefikleriyle gerilen ilişkilerini onarma ve onların hayati çıkarlarına da gereken saygıyı gösterme yoluna gideceğini temenni ediyoruz." (DHA)

Türkiye Haberleri