Çin’de üretilen koronavirüs aşısı SinoVac’ın faz-3 çalışmalarında gönüllü olan Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Kanser Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Taner Demirer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koronavirüs salgınının bütün dünyada tarihsel şok etkisine sebep olduğunu belirtti. Bu tür durumlarda aşı çalışmalarına yardımcı olmak gerektiğine işaret ederek, Çinli SinoVac firmasının geliştirdiği Covid-19 aşı adayı için gönüllü olduğunu aktaran Demirer, şöyle konuştu:
"Faz-3 çalışmalarına gönüllü olarak katılmaya karar verdim. Birçok arkadaşımız da katıldı. Burada denek olmak kutsal bir şey. Sonuç olarak aşının kullanılabilir hale gelip, onay alıp insanlığın hizmetine sunulması önemli. Ben de denek olarak çalışmaya katıldım ve iki doz aşı yapıldı. İlki 18 Kasım'da ikincisi de 2 Aralık'ta iki hafta arayla. Türkiye'de, Brezilya'da, Endonezya'da Çin aşısının çalışmaları birçok ülkede devam ediyor."
"Halsizlik ve omzumda hafif bir ağrı oldu"
Bildiğimiz zararsız bir aşı. Ölü aşıların çok büyük, beklenmedik yan etkisi olmuyor. Dolayısıyla ben çok korkmadım, ölü aşı olduğu için yaptırmaya karar verdim. Aşıyı olduktan sonra iki gün halsizlik oldu, aşı yapılan omzumda hafif bir ağrı oldu. 3'üncü, 4'üncü, 5'inci günlerde biraz üşüme ve 37 derece gibi hafif ateş oldu. Sonra bu bulgular kayboldu. İkinci aşıdan sonra hafif halsizlik hissettim, fazla bir şey hissetmedim. Başka da bir yan etki olmadı ama genellikle birçok denek arkadaş, iki gün süren bir halsizlik, bazen de aşı yapılan bölgede ağrı olduğu şeklinde beyan ediyorlar.
Bu zamana kadar yapılan açıklamalarda hem Amerika hem de Pfizer/BioNTech aşılarının yüzde 94-95 oranında etkili olduğunu gördük. Endonezya'dan bir açıklama yapıldı, Çin aşısı yüzde 97 oranında koruyuculuk/bağışıklık etkisi yarattığı yönünde. Türkiye'deki, Brezilya'daki sonuçlar da belli olunca Çin aşısının da ne kadar bir koruyuculuk sağladığını daha iyi öğreneceğiz"