CHP heyeti: Deprem vergileri nerede kullanıldı?

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, "Siyasi şov değil, dayanışma gösteriyoruz." diye konuştu.

CHP heyeti İzmir'deki 6.9 şiddetinde gerçekleşen deprem sonrası incelemelerde bulundu. CHP heyeti incelemelerini ve CHP'li belediyelerin çalışmalarını paylaştı.

CHP Milletvekili Ali Öztunç şunları söyledi:

1900 yılında bugüne 695 deprem olmuş. En son Karaburun'da 2017 yılında 6.2 şiddetinde deprem olmuş. İzmir'in deprem gerçeği var. Bunlar bilindiği ve deprem vergileri toplandığı halde İzmir'de neler yapıldı? Deprem vergileri nerede, kim kullandı?

"Can alan kuralsız rantçı düzen, deprem değil"

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke'nin sözlerinden öne çıkanlar ise şu şekilde:

CHP deprem anından itibaren İzmirlilerle buluştu. Yerel yönetimlerimiz hızla dayanışmayı başlattılar. Yerel yönetimlerimiz tüm Türkiye'den ekipler gönderdiler. Sayın Genel Başkanımız MYK'mızın yarısını hızla görevlendirdi. Sayın Genel Başkanımız da dün İzmir'e ziyaretlerde bulundu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi depremden birkaç saat sonra deprem bölgesine itfaiyecileri ulaştırdı. O zamandan beri de arama kurtarmaya her türlü desteği veriyorlar. Sahada kullanılan araçların neredeyse hepsi Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanmaktadır. 5 bin belediye çalışanı görev alıyor. Siyasi şov değil, dayanışma gösteriyoruz.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hızla hasar tespit çalışmalarını gerçekleştirmesi gerekiyor. Bunun takipçisi olacağız. AFAD çadırlarını kullanabilmeniz için evinizin hasarlı olduğunu belgelemeniz gerekiyor. Belediyelerimizin çadırlarını ise ihtiyaç sahibi olduğunu belirten herkes kullanabilir. Can alan kuralsız rantçı düzen, deprem değil. 

Yıkılan binalar hakkında daha önce rapor tutulmuş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun'un sözlerinden öne çıkanlar şu şekilde:

İzmir dışından belediyelerimiz, 123 araç ve 965 personelle katkı sunmaktadır. Gerek günlük ihtiyaç, gerekse hijyen için gerekli katkıları sunmaktadırlar. Sürekli belediyelerimiz ihtiyaç listesi talep ediyorlar. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza 150 bin su, bin çadır, 25 bin hijyen maddesi, 200 binin üzerinde maske sağlandı. Birçok belediyemiz sürekli ihtiyaç malzemesi gönderiyor. Kendilerine teşekkür ediyoruz.

2010 yılında Bayraklı Belediyemiz Deprem Etüt Merkezi, kurmuş. Bayraklı'da 80 bina üçüncü grup dayanıksız bina olarak tespit etmiş. Rıza Bey Apartmanı, Doğanlar Apartmanı, Karagül Sitesi ile ilgili de raporlar tutmuş; gerekli yerlere iletmiş. Bu raporlar iletildiği halde ne önlemler alınmış? 

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel'in sözlerinden öne çıkanlar şu şekilde:

8 Genel Başkan Yardımcımız İzmir'de ve katkı sağlamaya çalışıyor. İzmir'de şu an 90 milletvekilimiz var. 50 milletvekilimiz çalışmalarda eş güdümün sürmesini takip ediyorlar. 

245 vatandaşımızın ziyaretlerinin tamamına yakınını gerçekleştirdik. Milletvekillerimiz gruplara ayrılarak çadırları ziyaret edecekler. Bir kontrol listemiz var. Çadırda oturan vatandaşlarımıza, evde mi, kirada mı oturduklarını soruyoruz. Belediyelerimizden bu konuda destek istekleri var mı, diye soruyoruz. İlacı olmayan vatandaşlarımızla bu konuda bir temasımız olacak.

İsmail Çataklı'dan yanıt

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke'nin "AFAD çadırlarını kullanabilmeniz için evinizin hasarlı olduğunu belgelemeniz gerekiyor. Belediyelerimizin çadırlarını ise ihtiyaç sahibi olduğunu belirten herkes kullanabilir" sözlerine yanıt verdi.

Twitter hesabından Böke'nin sözlerini alıntılayan Çataklı şu ifadeleri kullandı:

Böyle bir şey yok! Yalan söylüyor demeyelim de yanlış biliyor diyelim. AFAD 1040 çadır kurdu. (268’i boş, ihtiyacı olan istediği gibi gelir kalır) Kurulumlar AFAD koordinesinde devam ediyor. Lütfen sessiz olun! Arkadaşlarımız enkazın altında canları pahasına çalışıyor!

 

Türkiye Haberleri