Hindistan'da Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü tarafından yapılan ve düşük yoğunluklu polieten ile kaplanmış tek kullanımlık sıcak içecek kaplarını analiz eden bir araştırmaya göre, karton bardaklar 100 santigrat kaynamış içeceklere maruz bırakıldığında, litre başına trilyonlarca nanopartikülü suya saldı.
Bu sonuca ulaşmak için araştırmacılar bardaktaki suyu alıp ince bir sis halinde püskürttüler ve kurumaya bıraktılar. Böylece nanopartikülleri çözeltinin geri kalanından ayrıştırmayı başardılar.
Buğu kuruduktan sonra, içindeki nanoparçacıklar boyutlarına ve yüklerine göre sıralandı. Daha sonra belirli bir boyut belirleyerek bunları bir parçacık sayacından geçirdiler. Nanoparçacıklar bir tür alkol olan bütanolün sıcak buharına maruz bırakıldı ve hızla soğutuldu. Alkol yoğunlaştıkça, parçacıklar nanometreden mikrometreye kadar şişerek kolayca tespit edilebilir hale geldi.
Süreç otomatikleştirilerek bir bilgisayar programı tarafından yürütüldü. Araştırmacılar nanoparçacıkları bir yüzeye yerleştirerek ve taramalı elektron mikroskobu adı verilen bir teknikle gözlemleyerek kimyasal bileşimlerini belirleme imkanına da sahipti.
Hücrenin işlevini bozabilecek kadar küçükler
Bir dizi analizin ardından araştırmacılar, nanoparçacıkların ortalama boyutunun 30 nanometre ile 80 nanometre arasında olduğunu ve birkaç tanesinin 200 nanometrenin üzerinde olduğunu tespit etti.
Araştırmacılar çalışmanın önemini, "İnsanlar Antarktika'daki karlara, buzul göllerinin dibine baktılar ve yaklaşık 100 nanometreden daha büyük mikroplastikler buldular. Bunlar muhtemelen bir hücreye girip fiziksel sorunlara neden olacak kadar küçük değillerdi. Bizim çalışmamız onlardan farklı çünkü bu nanopartiküller, gerçekten çok küçük olmalarıyla büyük bir sorun teşkil ediyor çünkü bir hücrenin içine girip işlevini bozabilirler" sözleriyle ifade etti.