'Ağaç Avcısı' IKEA Orman Tahribatı İle Suçlanıyor

Yeşil Barış ve Bruno Manser Vakfı'nın raporlarına göre, mobilya devi IKEA'nın Romanya'daki faaliyetleri sürdürülebilirlik taahhütleriyle çelişiyor ve ülkenin ormanlarını sistematik olarak tahrip ediyor.

Dünyaca ünlü mobilya devi IKEA Romanya'daki yozlaşmış atmosferden faydalanarak, ülkenin ormanlarını sistematik olarak tahrip etmekle suçlanıyor.

Yeşil Barış ve diğer çevre grupları Agent Green ve Bruno Manser Vakfı (BMF) tarafından ayrı ayrı yürütülen son araştırmalar, IKEA'nın Romanya'nın Karpat Dağları'ndaki etkisini ortaya koyuyor.

SON 20 YILDA ORMANLAR YOK OLDU

Her iki rapor da IKEA'nın halka açık olarak sürdürülebilirlik taahhütlerine aykırı davrandığını savunuyor.

Araştırmacılar, 50'den fazla ormancılık yasasının ihlali ve kötü yönetim uygulamalarını kaydettiler. Çevresel değerlendirmeler yapılmadan yoğun kesimin gerçekleştirildiği biyoçeşitliliği zengin ormanlar, son 20 yılda ülkedeki kanunların yetersizliği ve yolsuzluk nedeniyle yok oldu.

Bükreş'teki bir basın toplantısında bulguları sunan Agent Green başkanı Gabriel Păun, 'ağaç avcısı' olarak adlandırdığı IKEA'ya yönelik, "IKEA'nın kısa bir sürede bütün ormanları ortadan kaldırması bir acil durumdur" ifadelerini kullandı.

Çevre Haberleri