Virüs mutasyona uğradı: Aşı mutasyona karşı etkisini kaybedecek mi?

Genetik Bilimci Çağhan Kızıl koronavirüsün mutasyona uğradığı haberlerine ilişkin konuştu. Kızıl, şu an için mutasyonun koronavirüse karşı geliştirilen aşıları etkisiz kılma durumunun olmadığını söyledi.

Öznur KAYA - Halk TV

Genetik Bilimci Çağhan Kızıl yeni tip koronavirüsün mutasyona uğrayarak Cluster-5 virüsüne dönüştüğü haberlerine yönelik değerlendirmelerde bulundu. "614'üncü bölgede bir mutasyon var ve en çok o yayılıyor" diyen Kızıl, virüsün mutasyona uğramamış haliyle arasında yayılım açısından bir fark olduğunun düşünüldüğünü ama henüz kanıtlanamadığını ifade etti. Mutasyonun hastalığın daha ağır geçmesiyle ilgili bir bulguya ulaşılamadığını söyledi. Kızıl, 

"Aşıyı etkisiz kılma durumu yok"

Virüsün yayılmasıyla doğru orantılı bir şekilde mutasyona uğrayacağını ifade eden Kızıl, üretilen koronavirüs aşılarına ilişkin de konuştu.  

Kızıl, “Şu ana kadar koronavirüste 4 tane mutasyon olduğu biliniyor ama mutasyonların üretilen aşıları etkisiz kılma gibi bir durumu yok. S bölgesindeki mutasyonun, virüsün yapısına bir etkisi de yok. Mutasyonun aşıyı etkisiz hale getirecek kadar büyük bir etkisi olacağı düşünülmüyor" dedi.

"Virüsün yayılım hızı mutasyondan ziyade toplumsal hareketliliğe bağlı artıyor"

Yayılımın erken kesilmesi gerektiğinin altını çizen Çağhan Kızıl, virüsün mutasyona uğramış halinin daha öldürücü olduğuna dair bir bulguya da henüz ulaşılamadığını bildirdi.

Virüsün yayılım hızının mutasyondan ziyade toplumsal hareketliliğe bağlı olarak arttığını belirtti. "Virüs çabuk ve hızlı yayılıyor ama ölüm oranlarının mutasyon ile ilgili olduğu düşünülmüyor" dedi. 

Cluster-5 220 kişiyi enfekte etti

Virüsün mutasyona uğradığı haberi Danimarka'nın Kuzey Jutland bölgesindeki vizon çiftliklerinden gelmişti. Cluster-5 olarak adlandırılan virüsün şu ana kadar 220 kişiyi enfekte ettiği belirtildi. Belirtilerinin yeni tip koronavirüste görülen semptomlar ile aynı olduğu bilinen Cluster-5 virüsü bulaştırıcılık açısından da koronavirüsle benzerlik gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü'nden Mike Ryan, "Danimarka'dan vizondan koronavirüs bulaşmış bir dizi kişi olduğunu ve virüste bazı genetik değişiklikler olduğu konusunda bilgi aldık. Danimarkalı yetkililer bu bulguların epidemiyolojik ve virolojik önemini araştırıyorlar" açıklamasını yapmıştı. Mutasyona uğrayan virüse Yunanistan'da da rastlandı. 

Danimarka'dan açıklama

Danimarka Devlet Serum Enstitüsü, ülkedeki vizonların öldürülmesine sebep olan yeni tip koronavirüsün mutasyona uğramasıyla ortaya çıkan Cluster-5 virüsünün muhtemelen öldüğünü duyurdu. Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, 4 Kasım'da yaptığı açıklamada ortaya çıkan Cluster-5 virüsü yüzünden koronavirüse karşı geliştirilen aşıların insanlar üzerinde etki göstermeyeceği gerekçesiyle ülkedeki 17 milyon vizonun öldürüleceğini bildirmişti. Virüsün öldüğüne ilişkin haber Danimarka Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinden ve Devlet Serum Enstitüsü'nün hazırladığı raporda yer almıştı. Rapora göre Cluster-5 virüsü Eylül ayından bu yana Danimarka'da görülmedi. 

Türkiye Haberleri