Twitter bot hesapları onayladı: Hepsinin takipçisi ortak, paylaşım yapmadılar

Sosyal paylaşım uygulaması Twitter, kanıtlanmış gazeteci, siyasi, sanatçı ve aktivistlere verdiği onaylı hesap işaretini bu sefer bot hesaplara verdi. Bir veri araştırmacısının bilgileri paylaşması üzerine hesapları engelleyen Twitter, iddiayı doğruladı.

339 milyon 600 bin kullanıcıyla en fazla kullanıcıya sahip sosyal medya uygulamalarından olan Twitter, Türkçe olan altı tane bot hesabı onaylı profil olarak işaretledi. 

Kendisini veri bilimcisi olarak tanıtan Conspirador Norteno adlı kullanıcı, bu hesaplardaki bot hareketlerini inceleyerek, Twitter'ın yaptığı hatayı kanıtladı. 

Twitter tarafından doğrulandıklarına dair mavi tik alan altı hesap, henüz hiçbir tweet atmazken hepsinin yaklaşık bin takipçisi bulunuyordu. Üstelik bu hesapların takipçilerinin çoğunu da aynı kişiler oluşturuyordu. 

Öte yandan Conspirador Norteno bu altı hesaptan Ayça A ve Rabia Özel adlı kullanıcıların profil resimlerinin gerçek kişiyi yansıtmadığını söylerken hesaplardaki ortalama bin takipçinin 977'sinin aynı olduğunu ve bu hesapların büyük kısmının aynı tarihte (20 Haziran) oluşturulduğunu belirtti. 

 

Kullanıcı, bu bot hesapların takipçilerinin bir 'botnet' ağının parçası olduğunu söyledi. Bu 'botnet' içerisinde bulunan hesapların yapay zeka tarafından oluşturulmuş 160 sahte insan yüzü, 169 sahte kedi, 183 anime resmi kullandığını kanıtlayan kullanıcı, bu hesaplardan çok azının paylaşım yaptığını belirtirken atılan tweetlerin de spam olduğunu belirtti. 

Botnet, farklı hesaplar ve ID'ler üzerinden bilgisayar korsanlarının belli amaç için kullandıkları ağ olarak açıklanıyor. 

Twitter, bahsi geçen altı hesabın beşini kapatırken bir hesap da kendi isteğiyle hesabını askıya aldı. 

Teknoloji yazarı Mikael Thalen, yaptığı açıklamada ''Twitter, bu sahte hesapların 'doğrulama uygulamalarını yanlışlıkla onayladığını' bana doğruluyor'' diyerek Twitter'ın hatasını kabul ettiğini açıkladı. 

 

Bilim ve Teknoloji Haberleri