Telefon almak için doğru zamanı bekleyenler dikkat! Artık beklemeyin: O tarihten sonra dev zam gelecek!

Akıllı telefonlar, tabletler ve IoT cihazlar için çip üreten ARM, fiyat politikasında değişikliğe gidiyor. Ürettiği çiplerin mali değeri yerine kullanılan cihazın değeriyle paralel bir fiyatlandırmaya yapmaya karar veren şirketin bu tür cihazların fiyatında da artışa sebep olacağı öngörülüyor.

İngiliz çip tasarımcısı ARM, çip tasarımlarının fiyatını yükseltmeyi planlıyor ve bu da potansiyel olarak Android telefonların ve diğer cihazların fiyatlarında artışa yol açacak.

Financial Times'ta yer alan bir habere göre işlemci pazarının yüzde 95'ini elinde tutan ARM, ücretlendirme politikasını değiştirmeye hazırlanıyor.

Fiyatlandırma modeli değişiyor

Mevcut durumda Qualcomm ve Mediatek gibi yonga üreticileri, ARM'a bir lisans ücreti ve bu şirketlerin telefon üreticilerine dağıttığı her bir yonganın satış fiyatına göre küçük bir telif ücreti ödüyordu. Ancak fiyat politikasında yapılan değişiklikle cihaz üreticilerinin ARM'a cihazın ortalama satış fiyatına göre bir telif ücreti ödemesi gerekecek.

ARM, yalnızca bu şekilde satış yapmayı kabul eden cihaz üreticilerine çip satma yetkisi verecek.

Telefon fiyatları zamlanacak

Şirketin yeni politikasıyla ARM'ın her çipten kazandığı gelir miktarını önemli ölçüde artırması bekleniyor.

Ortalama bir akıllı telefon 335 dolardan satılıyor. %0,1'lik bir telif ücreti bile ARM'ın Qualcomm'dan şu anda elde ettiği gelirin yaklaşık dört katını sağlayabilir.

Qualcomm'un çipleri, birinci sınıf Android akıllı telefonların çoğunda bulunuyor.

Yeni lisans anlaşmasının Apple'ı etkilemesi pek olası değil çünkü Apple, kendi işlemcilerini Arm çip tasarımlarına göre tasarlıyor ve bu nedenle aralarında zaten farklı bir lisans anlaşması yürürlükte.

Bununla birlikte, akıllı telefonlardaki, özellikle de uygun fiyatlı olanlarının dar kar marjları göz önüne alındığında, Android cihaz üreticileri için artan herhangi bir maliyetin muhtemelen tüketicilere de yansıtılacağı tahmin ediliyor.

Yıl sonunu beklemeyin

Arm'ın yeni lisanslama ve fiyatlandırma modelinin, bu yılın sonlarında New York borsasında gerçekleşmesi beklenen halka arz öncesinde yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Önde gelen bir Çinli akıllı telefon üreticisi The Financial Times'a yeni telif ücretinin "Arm'ın şu anda elde ettiğinden en az birkaç kat daha yüksek olacağını" ve şirketin 2024'ten itibaren yeni lisanslama sistemini uygulamayı umduğunu söyledi.

ARM nedir?

Bir tür mikroişlemci mimarisi olan ARM (Gelişmiş RISC Makinesi), akıllı telefonlar, tabletler ve diğer gömülü sistemler gibi çeşitli bilgi işlem cihazlarında kullanılıyor.

Enerji verimliliği, düşük güç tüketimi ve küçük boyutuyla bilinen mikroişlemci, bu yüzden mobil ve IoT (Nesnelerin İnterneti) cihazlarında sıklıkla kullanılıyor.

Aynı zamanda özelleştirilebilir olan ARM işlemcileri her uygulamaya ve performans gereksinimine göre uyarlanabiliyor.

Apple, Samsung ve Qualcomm dahil olmak üzere çok çeşitli şirketlere çekirdek işlemci tasarımlarını geliştiren ve lisanslayan ARM, dünya çapında milyarlarca elektronik cihaza güç sağlıyori. Bu da onu elektronik evreninin vazgeçilmez bir parçası haline getiriyor.

Bilim ve Teknoloji Haberleri