Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) 2017'de sona eren Cassini görevinde yapılan gözlemler, Satürn'ün Enceladus uydusunun, yaşam için temel bileşenlerin çoğunu içeren buzla kaplı bir okyanusa sahip olduğunu gösterdi.
Metro'nun haberine göre, bilim insanları Enceladus'un organik ve inorganik karbon, amonyak ve muhtemel olarak hidrojen sülfür dahil olmak üzere "yaşamın yapı taşlarını" içeren, potansiyel olarak yaşanabilir bir yeraltı su okyanusuna sahip olduğuna inanıyor.
Okyanusun altında fosfor olabileceği düşünülüyor
Pazartesi günü Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, Cassini tarafından toplanan verilere dayanan jeokimyasal modellemeyi kullanan bilim insanları, Enceladus okyanusunda, RNA ve DNA'dan enerji taşıyan moleküllere ve hücre zarlarından kemik ve dişlere kadar çeşitli önemli organik bileşenlerin oluşumu için gerekli olan fosfordan ne kadar bulunabileceğini araştırıyorlar.
Makalenin yazarlarından Christopher Glein, "Öğrendiğimize göre bu su birikintisi bildiğimiz yaşamın neredeyse tüm temel gereksinimlerini içeriyor. Biyolojik olarak gerekli olan fosfor elementi henüz doğrudan tanımlanmamış olsa da, ekibimiz uydunun buzlu kabuğunun altındaki okyanusta bulunduğuna dair kanıtlar keşfetti" dedi.
Glein sözlerine, "Güneş sisteminde dünya dışı yaşanabilirlik arayışı odak noktasını değiştirdi; artık organik moleküller, amonyak, sülfür içeren bileşikler ve yaşamı desteklemek için gereken kimyasal enerji de dahil olmak üzere yaşamın yapı taşlarını arıyoruz. Fosfor ilginç bir durum teşkil ediyor çünkü önceki çalışmalar, Enceladus okyanusunda fosforun az olabileceğini ve bunun da yaşam olasılığını azaltacağını öne sürüyordu" şeklinde devam etti.
Okyanus 2005 yılında keşfedilmişti
Enceladus, Satürn'ün 1789'dan beri bilinen, yaklaşık 500 km genişliğinde uydusudur. En büyük Satürn uydusu olan Titan'ın sadece onda biri büyüklüğündedir. 2005 yılında Cassini uzay aracı Enceladus'un buzlu yüzeyinin altında yaşamı sürdürebilecek bir okyanus keşfetti.
Uydunun güney kutbu yüzeyindeki buzlardan, soğuk volkanizma adı verilen bir süreçle fışkıran gayzer benzeri su fıskiyeleri görüldü. NASA 2017 yılında Cassini'nin hayatını, Satürn'ün atmosferine yaptığı ölüm dalışıyla sonlandırdı. Gökbilimciler olası yaşam belirtileri için Enceladus ve Jüpiter'in uydusu Europa gibi okyanus dünyalarını incelemeye devam ediyor.