250 mil genişliğindeki buz topu olan Mimas'ın, bu kadar küçük bir gök cismi için şaşırtıcı derecede büyük bir okyanusa sahip olduğu belirtiliyor. Fransa'daki Observatoire de Paris'ten gökbilimci Valéry Lainey, "Bu oldukça şaşırtıcı. Mimas'ın yüzeyine bakarsanız, bir yeraltı okyanusuna işaret eden hiçbir şey yok. Açık ara en olası aday bu" diyor.
Lainey ve ekibi, Nasa'nın Cassini görevi tarafından toplanan verileri analiz ederek Mimas'ın dönüşünü ve yörüngesini yeniden oluşturdular. Elde edilen bulgular, Mimas'ın bu şekilde hareket edebilmesi için gizli bir okyanusa ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Lainey, "Mimas'ın hem dönüşünü hem de yörüngesini katı bir iç mekanla açıklamanın bir yolu yok. Buzlu sahanlığın üzerinde kayabileceği küresel bir okyanusa kesinlikle ihtiyacınız var" diyor.
Hesaplamalara göre, Mimas'ın 24 kilometre kalınlığındaki buzlu kabuğunun altında 72 kilometre derinliğinde bir okyanus bulunuyor. Deniz tabanına yakın sıcaklıkların onlarca santigrat dereceye ulaştığı tahmin ediliyor. Okyanusun, Mimas'ın toplam hacminden yarısından fazlasını oluşturduğu düşünülüyor.
Bu keşif, Güneş Sistemi'nde yaşamın var olabileceği potansiyel yerlerin sayısını artırıyor. Bilim insanları, Mimas'ın okyanusunun Dünya'daki yaşamın ilk ortaya çıktığı ortamlara benzeyebileceğini düşünüyor.