Şaşırtıcı bir hızla ilerleyen kaçak yıldızlar bulundu

Araştırmacılar, Samanyolu Galaksisi'nden dışarı doğru hareket eden en hızlı yıldızı tespit etti.

İndependent Türkçe'de yer alan habere göre J0927 adı verilen beyaz cüce, uzayda saniyede yaklaşık 2 bin kilometre hızla ilerlerken gözlemlendi.

Yaşamının son evresindeki soğuk yıldızlar beyaz cüce diye adlandırılıyor. Bunların kütlesi genellikle Güneş'in kütlesinin yüzde 60'ı kadar oluyor.

J0927'nin hızı, bir gün Samanyolu Galaksisi'nin kütleçekim kuvvetinden tamamen kurtulmasını sağlayacak. Bu nedenle gök cismi, "hiper hızlı yıldız" diye niteleniyor.

Üstelik bu yıldızın tek olmadığı ortaya çıktı. Şaşırtıcı hızlara ulaşarak galaksiler arası uzaya doğru ilerleyen bir "kaçak" yıldız daha var.

J1235 diye adlandırılan bu ikinci yıldız da Samanyolu'nda saniyede yaklaşık 1600 kilometre hızla hareket ediyor.

Harvard Üniversitesi'nden astrofizikçi Kareem El-Badry liderliğindeki araştırma ekibi, aslında galakside 6 yeni kaçak yıldız belirledi. Bunların 4'ünün özel bir süpernova türü nedeniyle dışarı itildiği düşünülüyor. Bu 4 yıldıza J0927 ve J1235 de dahil.

Bilim insanlarına göre bunlar bir Tip Ia süpernovasının sonucunda bu denli hızlı hareket eder hale geldi. Tip la süpernovalar, evrende bilinen en şiddetli yıldız patlaması türlerinden biri.

Tip la süpernova sırasında bir yıldız, yakınlarındaki bir beyaz cüceden malzeme çalmaya başlıyor. Böylece devasa bir hidrojen gazı deposuna dönüşüyor.

Belirli bir noktada, bu hidrojen gazı termonükleer bir patlamaya sebep oluyor.

Patlamanın etkisiyle sistemdeki diğer yıldız son derece hızlı biçimde uzaya fırlatılıyor.

Araştırmacılar, Samanyolu Galaksisi'nde henüz keşfedilmeyen çok daha fazla kaçak yıldız olabileceğini düşünüyor.

Gelecekteki çalışmalar, çok daha hızlı ilerleyen kaçak yıldızların keşfine sahne olabilir.

Bilim ve Teknoloji Haberleri