ABD Havacılık ve Uzay Ajansı olan NASA, Dünya yörüngesine 15 yıl önce bir uzay aracı fırlattı. Yıldızlararası Sınır Kaşifi (IBEX) adıyla gönderilen araç, çalışmalar sırasında arızalandı. Bu arızanın giderilmesi için ‘kapatıp aç’ yöntemi kullanıldı. Bu yöntemle sıfırlama yapılarak sorun çözüme kavuştu.
Yıldızlararası Sınır Kaşifi (IBEX) adlı uzay aracı, adından da anlaşılacağı üzere Güneş Sistemi ile yıldızlararası uzay arasında keşifler düzenliyor. Aracın büyüklüğünün ise yaklaşık olarak otobüs lastiği büyüklüğünde olduğu belirtiliyor.
Anomali herkesi şaşırttı
NASA, Yıldızlararası Sınır Kaşifi’nde 18 Şubat tarihinde bir probleme rastlandı. Gezegenin yörünge düzleminin, bir gezegenin doğrultusu ile günberi doğrultusu arasında oluşturdukları açıya ismini veren ‘anomali’, uzay dünyasını karıştırdı.
Araçtaki uçuş bilgisayarı, sıfırlandı ve bu sıfırlama anında tüm cihazın ‘beklenmedik durum modu’na geçtiği görüldü. Araştırmayı yürüten ekibin de uzay aracına ‘komuta etme’ gücünü yitirdiği kaydedilenler arasındaydı.
Sorun 10 günden fazla sürdü
18 Şubat’tan 2 Mart'a kadar pek çok yöntem denense de çözüm noktasında bir gelişme yaşanmadı. Arızayı giderme konusunda başarısız olan ekip, çeşitli yollara başvurmaya devam etti.
Günler sonra yeni bir yöntem denendi ve başarı elde edildi. ‘firecode reset’ isimli yöntemle sorun çözüldü. Peki bu yöntem ne anlama geliyor?
Dıştan bir sıfırlama mekanizması demek olan komut, klasik bir ‘kapatıp aç’ yöntemini içeriyor.
Sonuç olarak, Yıldızlararası Sınır Kaşifi (IBEX)’nin yeniden çalışması sağlanmış oldu.