NASA'dan spiral galaksinin videosu

NASA'ya ait Hubble Uzay Teleskobu'nun Geniş Alan Kamerası 3 ile çektiği spiral galaksi NGC 5495'in fotoğrafın video hali paylaşıldı.

NASA'ya ait olan Hubble Uzay Teleskobu, bu hafta Dünya'dan yaklaşık 300 milyon yıl uzaklıkta bulunan NGC5495'in fotoğrafını çekti. Bugün Hubble'ın resmi hesabından görüntünün videolaştırılmış hali paylaşıldı.

NGC5495'in yanı sıra biri galaksinin merkezinin hemen dışında, diğeri ise galaksinin yanında belirgin olarak görülen iki yıldız da bulunuyor. Bu yıldızlar ve galaksinin aynı konumu paylaşmasına rağmen yıldızların Dünya'ya NGC5495'ten daha yakın olduğu biliniyor. Çapraz çizgili kırılmalarla çevrili olan parlak yıldızlar, Hubble'un iç yapısının yıldız ışığıyla etkileşime girmesi sonucu oluşan optik yanılsamalardır.

Dünya'dan yaklaşık 300 milyon ışık yılı uzaklıkta, Hydra takımyıldızında yer alan NGC 5495 merkezi bölgesi son derece parlak bir galaksi türü olan Seyfert galaksisidir. Gökbilimciler tarafından aktif galaktik çekirdekler olarak bilinen bu çok parlak çekirdeklere, süper kütleli bir kara deliğe düşen toz ve gazın yaydığı elektromanyetik radyasyon hakimdir.

Bilim ve Teknoloji Haberleri