Musk'un Twitter Planı Ortaya Çıktı! Hedefinde Onlar Var...

Elon Musk'ın dün (1 Temmuz) Twitter kullanıcılarının bir gün içinde görüntüleyebileceği gönderi sayısına çeşitli kısıtlamalar getirmesi büyük bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Gelen tepki üzerine koyduğu limitleri güncelleyen Musk, son olarak, mavi tikli Blue abonelerinin günde 8 bin, abone olmayan hesapların 800, platforma yeni kaydolmuş ve doğrulanmamış hesaplarınsa 400 paylaşımı görebilmesine karar verdi.

Musk ayrıca bu değişikliğin geçici olduğunu da ifade etti. Ancak değişikliğin ne zaman geri alınacağına dair tarih vermedi.

Bu esnada platformda küresel çapta bir çöküş yaşandı. Bazı kullanıcılar platforma halen erişim sağlayamıyor.

Bu değişikliğin gerekli olduğunu iddia eden Musk ise "Birkaç yüz kuruluş (belki de daha fazlası) Twitter'da son derece agresif bir şekilde veri kazıyor ve hatta gerçek kullanıcı deneyimini etkiliyor" diye yazdı.

Veri kazıma, bir bilgisayar programının başka bir programdan gelen ve insan tarafından okunabilir çıktıdan veri çıkardığı bir teknik. Diğer bir deyişle bir bilgisayar programının bir veri kaynağından anlamlı verileri toplama işlemine bu ad veriliyor.

Musk'ın yapay zeka şirketlerine açtığı savaşın parçası

Musk bir süredir yapay zeka şirketlerini ChatGPT, Microsoft Bing ve Google Bard'ın ardındaki gibi büyük dil modellerinin eğitimi için Twitter'dan yasadışı biçimde veri toplamakla suçluyor.

ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI'ın yanı sıra Microsoft ve Google'ın da sohbet botlarını eğitebilmesi için devasa bir veriye ihtiyacı var. Bu veri çoğunlukla internetteki yazılı materyalden sağlanıyor.

Bu da dolayısıyla telif tartışmalarına yol açıyor. Örneğin aralarında News Corp, Axel Springer, New York Times ve Guardian gibi ünlü gazetelerin de yer aldığı medya kurumları, sohbet botlarını geliştiren şirketlerden telif almak ve özel bir ücret belirlemek için geçen hafta bir toplantı düzenlemişti.

Musk da nisan ayında bu sebeple Microsoft'a dava açağını yazmıştı. O zamandan beri Microsot'la çekişmesi sürüyor.

Bu da yeni kısıtlamanın yapay zeka şirketlerine karşı bir adım olduğunu düşündürüyor.

Bir taşla iki kuş: Twitter'a para kazandırma ihtiyacı

Musk aynı zamanda bu değişiklikle ücretli Blue özelliğine abone kazandırmak istiyor olabilir.

Nitekim bu sınırlama, Musk'ın son birkaç ayda Twitter'dan para kazanmaya çalıştığı birkaç yoldan biri olarak görülmeye başladı bile.

Şirket, mart ayında aylık 8 doları tutarındaki Blue özelliğini piyasaya sürdükten sadece üç ay sonra platformun API'ını da ücretli hale getirmişti.

API sistemi bir sitenin işlevlerinin resmi uygulama dışında bağımsız geliştirilen uygulama veya siteler aracılığıyla kullanılabilmesini sağlıyor. Bu da Musk'ın Twitter'ın kullanılması için resmi olanın dışında başka bir uygulama geliştirenler de para kazanmak istediği anlamına geliyor.

Musk ayrıca kendisi yerine Linsa Yaccarino'yu CEO olarak işe almıştı. NBC Universal'ın reklam yöneticisi olan Yaccarino'nun, Twitter'daki reklamlarını giderek azaltan reklamverenlerle ilişkileri yeniden düzeltmek için bu göreve getirildiği düşünülüyor.

Independent Türkçe

Bilim ve Teknoloji Haberleri