LinkedIn'den gizli test: Bağlarınızı gözden geçirmeniz gerekebilir

LinkedIn'in kullanıcıları üzerinde yaptığı gizli bir test, iş ararken daha zayıf bağlantılara sahip olmanın daha güçlü bağlantılara sahip olmaktan daha iyi olabileceğini ortaya koydu.

Sonuçları bu ay Science dergisinde yayınlanan deney, LinkedIn'de "zayıf bağlar" olarak tanımlanan tanıdıkların mı yoksa "güçlü bağlar" olarak bilinen yakın iş arkadaşları ve arkadaşların mı insanların yeni fırsatlar yakalamasına yardımcı olma konusunda en iyi olduğunu belirlemeye çalıştı.

Güçlü bağların bir sonraki iş deneyiminde yardımcı olacak en iyi kişiler olacağını düşünenler için, çalışma bunun tam tersinin doğru olduğunu ortaya koydu.

Makalenin özetinde, "Yazarlar, en zayıf bağların iş hareketliliği üzerinde en büyük etkiye sahip olduğunu, en güçlü bağların ise en az etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Bu sonuçlar birlikte, görünürdeki 'zayıf bağlar paradoksunu' çözmeye yardımcı olmakta ve zayıf bağlar teorisinin gücüne dair kanıt sağlamaktadır" ifadeleri yer aldı.

Nasıl gerçekleşti?

LinkedIn, Harvard Business School ve MIT'deki araştırmacılar, sosyal ağın "Tanıyor Olabileceğiniz Kişiler" özelliğini kullanarak çok sayıda büyük ölçekli rastgele deney gerçekleştirdi. İnternet sitesinin ve uygulamanın bu bölümü, bir kullanıcının ortak ilgi alanları ve geçmişleri göz önüne alındığında yararlı bulabileceği profilleri gösteriyor ve kişileri onlarla ağ kurmasını önerir. Ağ kurduktan sonra kişiler birbirine mesaj gönderebiliyor, profesyonel olarak ne durumda olduğuna bakabiliyor, birbirinin gönderilerini takip edebiliyor ya da birbirine iş önerebiliyor.

Deney, beş yıllık bir süre zarfında 20 milyondan fazla kullanıcı arasında kurulan iki milyar bağlantının ve bu bağlantıların 600 bin yeni işin kabulünü nasıl yönlendirdiğinin analiz edilmesini içeriyordu.

Bu test için LinkedIn, "Tanıyor Olabileceğiniz Kişiler" algoritmasını zaman zaman değiştirerek bazı kullanıcılar için güçlü ve zayıf bağlantı önerilerinin bileşimini rastgele ayarladı ve araştırmacıların bunun sonraki iş değişikliklerini nasıl etkilediğini test etmesine ve ölçmesine olanak tanıdı. A/B testi olarak tanımlanan deneyde, bazı kullanıcılara A, bazılarına B durumu gösterilerek, iş arayanlar için yakın ya da gevşek bağlantıların daha önemli olup olmadığına işaret eden çok sayıda veri üretildi.

MIT'de yönetim profesörü ve yeni makalenin ortak yazarı olan Sinan Aral daha önce yaptığı bir açıklamada, "Orta derecede zayıf bağlar en iyisidir. En zayıf değil, ama en zayıftan biraz daha güçlü" dedi.

Zayıf bağların iş arama üzerindeki olumlu etkisi, bir kullanıcı başka bir kullanıcıyla ondan fazla karşılıklı bağlantı paylaştığında azalıyor. MIT ekibi, "LinkedIn'de biriyle (10'dan fazla ortak bağlantı) paylaşırsanız, iş arama açısından diğer kişiyle olan bağlantınızın faydası azalır" diye belirtti.

Etik tartışmaları

Çalışma bu sonucun dışındaki nedenlerle de dikkat çekiyor. LinkedIn, kullanıcılarını deney hakkında bilgilendirmediği için eleştiriliyor.

Marquette Üniversitesi'nde bilgisayar bilimleri doçenti ve Veri, Etik ve Toplum Merkezi direktörü olan Michael Zimmer, New York Times'a yaptığı değerlendirmede, "Bulgular bazı kullanıcıların iş fırsatlarına daha iyi erişebildiğini ya da iş fırsatlarına erişimde anlamlı bir fark olduğunu gösteriyor. Bunlar, bu tür büyük veri araştırmalarına katılmanın etiğini düşündüğümüzde dikkate alınması gereken uzun vadeli sonuçlardır" ifadelerini kullandı.

Araştırmacılar iddiaları reddetti

Ancak araştırmanın yazarı, kullanıcıların aldatıldığı görüşüne katılmıyor. LinkedIn'de uygulamalı araştırma bilimcisi ve çalışmanın ortak yazarı olan Karthik Rajkumar, "Hiç kimse iş bulma konusunda dezavantajlı duruma düşürülmedi" dedi. MIT'den Aral, araştırmanın amacının insanların iş bulmalarına yardımcı olacak daha iyi bir algoritma geliştirmek olduğunu da sözlerine ekledi.

Aral, "Yapmaya çalıştıkları şey 20 milyon kişi üzerinde bir deney yapıp daha sonra buradan öğrenilen bilgilerin bir sonucu olarak, herkesin iş bulma olasılığı için daha iyi bir algoritma sunmak" dedi.

Bilim ve Teknoloji Haberleri