LignoSat, Kyoto Üniversitesi ve Sumitomo Ormancılık tarafından geliştirildi. Haberi CNN bildirdi .
NEDEN AHŞAP?
Ekip, ahşabın uzay amaçlı bir malzeme olduğunu kanıtlamak için NASA tarafından onaylanmış ahşap bir uydu geliştirmeye karar verdi.
Kyoto Üniversitesi ormancılık profesörü Koji Murata, "1900'lerin başlarındaki uçaklar ahşaptan yapılıyordu" dedi. "Ahşap bir uydu da mümkün olmalı."
Murata, ahşabın uzayda Dünya'dakinden daha dayanıklı olduğunu, çünkü onu çürütecek veya ateşleyecek su veya oksijen bulunmadığını da sözlerine ekledi.
Araştırmacılar, ahşap uydunun çevresel etkiyi de en aza indirdiğini söylüyor.
UZAYDA AHŞAP EVLER Mİ İNŞA EDECEĞİZ?
Uzay mekiğiyle uçan ve Kyoto Üniversitesi'nde uzaydaki insan faaliyetlerini inceleyen astronot Takao Doi, "Kendimiz üretebileceğimiz bir malzeme olan ahşapla evler inşa edebileceğiz, uzayda sonsuza kadar yaşayabileceğiz ve çalışabileceğiz" dedi
Ahşap uzayda Dünya'dakinden daha dayanıklı olabilir çünkü orada çürümesine ya da alev almasına yol açacak oksijen ya da su yok.
Kullanımı, giderek büyüyen uzay çöpü sorunuyla mücadeleye de yardımcı olabilir.
Araştırmacılar, hizmet dışı bırakıldıklarında ahşap uyduların Dünya atmosferinde geleneksel metal uydulara göre daha kolay yanabileceğini söylüyor.
Dr. Doi, "Metal uydular gelecekte yasaklanabilir. Eğer ilk ahşap uydumuzun çalıştığını kanıtlayabilirsek, bunu Elon Musk'ın SpaceX şirketine sunmak istiyoruz" diyor .
ÖNCÜ UYDU UZAYA FIRLATILDIKTAN SONRA 6 AY YÖRÜNGEDE KALACAK
Uydunun elektronik bileşenleri, ahşabın, sıcaklıkların her saat büyük dalgalanmalar gösterebildiği ekstrem uzay ortamına ne kadar iyi dayandığını ölçecek.
Araştırmacılar, uydunun uzayda nasıl davrandığı, örneğin malzemenin iç sıcaklığındaki değişiklikler ve manyetik özelliklerinin yanı sıra düşük yerçekimli ortamlarda genişleme ve daralma miktarı hakkında veri toplamayı umuyor.
Dr Doi, "Modası geçmiş gibi görünebilir ancak ahşap aslında uygarlık Ay ve Mars'a doğru ilerlerken en son teknolojidir" dedi.