James Webb Uzay Teleskobu, salı günü yayınlanan hipnoz edici yeni görüntüyle, Dünya'dan yaklaşık 27 milyon ışık yılı uzakta süzülen spiral bir galaksiyi incelememize olanak tanıdı.
NASA'nın öncülüğünde işletilen James Webb Uzay Teleskobu, şimdiye kadarki en çarpıcı görüntülerinden birini kaydetti.
Gelmiş geçmiş en güçlü uzay teleskobu diye nitelenen cihaz, Girdap Galaksisi diye de adlandırılan M51 galaksisini görüntüledi.
Teleskobun NIRCam ve MIRI aygıtlarıyla kaydedilen çarpıcı görüntüde sarmal kollar arasındaki gizli özellikler ve muazzam ayrıntılar yer alıyor.
Galaksi, lavabo giderinin etrafında dönen suyu anımsatan yapısı nedeniyle Girdap diye adlandırılıyor.
Girdap Galaksisi olarak da bilinen M51’nin James Webb Uzay Teleskobu tarafından yakalanan ve salı günü gökyüzü tutkunlarıyla paylaşılan görüntüsü, bu galaksinin yakın komşusu olan cüce galaksi NGC 5195’le ilişkisini gözler önüne seriyor. Zaten M51’in böylesine süslü püslü görünmesini sağlayan da kısmen bu galaktik etkileşim olabilir.
Avrupa Uzay Ajansı (ESA), görüntüyle ilgili yaptığı açıklamada, “M51’in küçük dostunun yarattığı yerçekimsel etkinin, galaksinin kendine özgü spiral kollarının oluşmasından kısmen sorumlu
olduğu düşünülüyor” dedi.
James Webb, M51 görüntülerken Orta Kızılötesi Araç ile Yakın Kızılötesi Kamera olmak üzere iki aracını kullandı. Görüntüdeki koyu kırmızılar sıcak sicimsi tozu gösterirken, turuncular ve sarılar yakın zamanda oluşan yıldız kümelerinin yaydığı iyonize gazları temsil ediyor.
Galaksi gözlemlerinin yapıldığı FEAST programının bir parçası olan bu görüntüler, kendi galaksimizin dışında kalan galaksilerde yıldız oluşumlarıyla etkileşimlerine ışık tutmak bakımından önem taşıyor.