Çalışmanın başındaki Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Samuel Tisherman, “Deniyoruz ve denedikçe öğreniyoruz. Bu işlemin işe yaradığını kanıtladığımızda, hastaların hayatta kalmasına yardımcı olmak için bu tekniğin kullanımını genişletebiliriz” ifadelerini kullandı.
Nasıl uygulanıyor?
Uygulanan bu teknikle, akut kan kaybının nedenini bulup tedavi etmek için iki saat zaman kazanılıyor. Hastanın vücut ısısı hızlıca yaklaşık 10-15 derece düşürülüyor ve vücuttaki kan boşaltılıp yerine soğuk bir tuz çözeltisi veriliyor. Bu şekilde kişinin beyin fonksiyonları yavaşlatılıyor ve hasta soğutma sisteminden çıkarıldıktan sonra operasyon başlıyor.
Travma ile gelen ve kalp krizi geçiren kişilerde uygulanıyor
Acil Koruma ve Resüsitasyon (EPR) olarak adlandırılan teknik, Baltimore’daki Maryland Tıp Merkezine, ateşli silah veya bıçak yarası gibi akut bir travma ile gelen ve kalp krizi geçiren kişilerde uygulanıyor. Acil durumlarda, hastanın kalp atışı durduğunda kan, hücrelere oksijen taşımıyor. Bu süre zarfında beş dakikadan fazla süre geçmemesi gerekiyor. EPR uygulaması ile vücut ısısının düşürülmesi ve beynin yavaşlatılması ile oksijene duyulan ihtiyaç azalıyor ve bu sayede ameliyat esnasında süre kazanılıyor.