NASA, süper kütleli bir kara deliğin evrende hızla ilerlediğini söylüyor. Ağırlığı 20 milyon güneş kadar olan bu gezegen, ardında yıldızlardan oluşan bir iz bıraktı.
NASA, 'kaçak' bir kara delik şeklinde 'görünmez bir canavarın serbestçe dolaştığı' uyarısında bulundu.
Süper kütleli kara delik evrende o kadar hızlı ilerliyor ki, güneş sistemimizde olsaydı, Dünya'dan Ay'a kadar olan 382,499226 kilometrelik yolu sadece 14 dakikada kat edebilirdi.
Ağırlığı 20 milyon güneş kadar olan bu kara delik, ardında Samanyolu'nun çapının iki katı olan 200.000 ışık yılı büyüklüğünde bir yıldız izi bıraktı. Bilim insanları, Yale Üniversitesi tarafından yürütülen bir çalışmada kara deliğe ilişkin bulguları özetledi.
Çalışmanın başyazarı Profesör Pieter van Dokkum, "Kara deliğin arkasında gazın soğuduğu ve yıldız oluşturabildiği bir dümen gördüğümüzü düşünüyoruz. Yani, kara deliğin ardındaki yıldız oluşumuna bakıyoruz" dedi.
Bir kara deliğin önündeki yıldızları yuttuğunu hayal etseniz de, NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu ile yapılan analizler durumun böyle olmadığını ortaya koydu.
Bunun yerine, Dünya'dan 7,5 milyar ışık yılı uzaklıktaki kara delik, önündeki gazı içine çekerek yıldız oluşumunu tetikliyor.
Profesör van Dokkum, "Gördüğümüz şey bunun sonrası" dedi. "Bir geminin arkasındaki dümen gibi, biz de kara deliğin arkasındaki dümeni görüyoruz.
Hubble'ın görüntüleri kara deliğin, ana galaksisine kadar uzanan bir sütunun bir ucunda yer aldığını gösteriyor.
Bu sütunun en dış ucunda, araştırmacıların muhtemelen kara deliğin hareketinden kaynaklanan ısının bir sonucu olduğunu öne sürdükleri 'dikkat çekici derecede parlak bir iyonize oksijen düğümü' bulunuyor.
Profesör van Dokkum, "Önündeki gaz, gazın içinde hareket eden kara deliğin bu süpersonik, çok yüksek hızlı etkisi nedeniyle şok oluyor" diye ekledi.
KAÇAK KARA DELİĞİN TAM OLARAK NASIL İŞLEDİĞİ BİLİNMİYOR
Bilim adamı kara deliğe Nasa'nın Hubble teleskobuyla yakındaki bir galaksideki küresel yıldız kümelerinin görüntülerini tararken rastladı.
"Hubble görüntüsünü tarıyordum ve sonra küçük bir çizgimiz olduğunu fark ettim" diye açıkladı.
Kara delik nasıl kaçtı?
Araştırmacılar, kaçak kara deliğin yaklaşık 50 milyon yıl önce iki galaksinin birleşerek merkezlerindeki süper kütleli kara delikleri bir araya getirmesinin ardından kaçtığına inanıyor.
Daha sonra, üçüncü bir galaksi kendi kara deliğiyle birlikte geldiğinde, üçü karışarak 'kaotik ve kararsız bir konfigürasyona' yol açtı.
Kara deliklerden biri muhtemelen diğer ikisinden momentum çaldı ve ev sahibi galaksiden dışarı fırladı.
Araştırmacılara göre, kaçak kara delik bir yöne doğru havalanırken, kalan iki kara delik de diğer yöne doğru fırladı.
Bilim insanları, 'kaçak' kara deliklerin evrende ne kadar yaygın olabileceğine dair henüz yeterli bilgiye sahip değil, ancak gözlemler sürdükçe bu konuda bilgi birikiminin artması umuluyor. (DIŞ HABERLER)