Facebook ve Instagram'da meme ucu kararı

Meta Gözetim Kurulu meme ucu yasağının kaldırılmasını istedi.

Meta'nın Gözetim Kurulu, uzun yıllardır tartışma konusu olan meme ucu yasağının kaldırılması gerektiğine karar verdi. Şirketin kurulun tavsiye kararlarına 60 gün içinde kamuya açık bir şekilde yanıt vermesi gerekiyor. Oksijen'in haberine göre Facebook ve Instagram’ın ana şirketi Meta’nın meme ucu yasağını yakında kaldırması bekleniyor.

Emziren annelerin meme yasağını protesto etmek için Facebook'un genel merkezinde protesto düzenlemesinden 10 yıldan fazla bir süre sonra, Meta'nın Gözetim Kurulu, şirketin erkeklerin değil, kadınların üstsüz fotoğraflarını yasaklayan kurallarının elden geçirilmesi çağrısında bulundu.

'İnsan hakları standartlarına uyulmalı'

Şirkete içerik denetleme politikaları hakkında tavsiyelerde bulunan bir grup akademisyen, politikacı ve gazeteciden oluşan Gözetim Kurulu, 17 Ocak tarihli bir kararla Meta'nın yetişkinlere yönelik çıplaklık ve cinsel etkinlik topluluk standardını şirket tarafından yönetilecek şekilde değiştirmesini tavsiye etti. Belirlenen kurallarda uluslararası insan hakları standartlarına saygı duyan net kriterler olması gerektiği belirtildi.

Gözetim Kurulu'nun kararı, Facebook'un transseksüel ve non-binary Amerikalı bir çift tarafından yönetilen bir hesaptan iki gönderiye sansür uygulaması sonrasında geldi. Çiftin üstsüz poz verdiği ancak meme uçlarının kapalı olduğu gönderi bazı kullanıcıların şikayet etmesi üzerine kaldırıldı ve yapay zeka tarafından incelendi. Çift karara itiraz ettikten sonra Meta sonunda gönderileri yeniden yükledi.

Kurul, "Politikanın ikili bir cinsiyet görüşüne, erkek ve kadın bedenleri arasındaki ayrıma dayandığını" tespit etti ve bu da interseks, non-binary ve transgender kullanıcılar söz konusu olduğunda meme ucunun gösterilmesine karşı kuralları belirsiz hale getiriyor. Çıplaklığın azaltılması söz konusu olduğunda tüm insanlara uluslararası insan hakları standartlarına uygun bir şekilde davranılması için Meta'nın açık, nesnel, haklara saygılı kriterler tanımlamasını tavsiye etti.

Bilim ve Teknoloji Haberleri