Evrenin ilk manzara fotoğrafı

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), ocak ayında uzaya yerleştirilen James Webb Uzay Teleskobu ile çekilen evrenin ilk renkli fotoğrafını dünyayla paylaştı. Teleskobun çekeceği derin uzay fotoğrafların evrenin 13.6 milyar yıl önce oluşumuyla ilgili kritik ipuçları vermesi bekleniyor. Teleskobun bir diğer işlevi de uzayda yaşam araştırması olacak.

Yayınlanan fotoğrafta görülen parlaklıklar yıldızlar değil, içinde bulunduğumuz Samanyolu galaksisinden milyonlarca ışık yılı uzakta, her biri milyarlarca yıldız ve gezegenden oluşan komşu galaksileri. Bugüne kadar yayınlanan galaksi görüntüleri elde edilen elektromanyetik dalgaları ve ışık huzmeleri ile oluşturulmuş çizimlerdi.James Webb'in ABD Başkanı Joe Biden tarafından Beyaz Saray'da düzenlenen törende kamuoyuyla paylaşıldı.

Biden, törende yaptığı konuşmada, NASA'nın 12 Temmuz'da yapacağı detaylı fotoğraf ve veri paylaşımının tarihi nitelikte olacağının altını çizdi.

Söz konusu fotoğrafların ABD'nin gücünün bir göstergesi olacağını belirten Biden, "Bu fotoğraflar tüm dünyaya Amerika'nın büyük şeyler yapabileceğini gösterecek ve özellikle Amerikalı çocuklara hiçbir şeyin bizim kapasitemizin üzerinde olmadığını anımsatacak" diye konuştu.


ABD Başkanı Joe Biden ilk kez kamuoyuyla paylaştı

Biden'ın konuşmasının ardından daha önce insan gözüyle görülmemiş galaksilerin bir fotoğrafı kamuoyuyla paylaşıldı. Söz konusu fotoğraf, bugüne kadar evrendeki galaksilere ilişkin çekilen en derin ve net fotoğraf olma özelliği taşıyor.

NASA Direktörü Bill Nelson ise fotoğrafın paylaşılmasının ardından yaptığı konuşmada, "Biliyorsunuz bundan 100 yıl önce tek bir galaksi olduğuna inanıyorduk, şimdi sayısız milyarlarca galaksi ve güneş olduğunu biliyoruz." ifadesini kullandı.

Söz konusu teleskopun, evrenin 13 milyar yıllık sırlarına ulaşmaya çalıştığını belirten Nelson, James Webb teleskopunun gezegenler üzerinde yapacağı kimyasal incelemeler ile bu gezegenlerde yaşam olup olmadığını da belirlemeye çalışacağını söyledi.

Asıl paylaşımlar geliyor

NASA, bugün ve yarın James Webb Uzay Teleskopu'ndan daha çok fotoğraf ve veriyi, kamuoyu ile paylaşacak.

NASA'nın Avrupa ve Kanada uzay ajanslarıyla ortak çalışmasının ürünü olan Webb, bugüne kadar yapılmış en büyük ve güçlü teleskop olan ancak 31 yaşına gelmesi nedeniyle çalışma ömrünün sonuna yaklaşan Hubble Uzay Teleskobu'nun halefi olarak görülüyor.

Webb'in 6 aylık hazırlık döneminin tamamlamasının ardından yayınlanacak ilk renkli görüntüler, gelecekteki bilim görevlerinin başlangıcını temsil edecek.

Uzayın gizemlerine kapı aralayan teleskobun "net ve iyi odaklanmış" görüntüler yakalayabildiği ve beklenenin üzerinde optik performans sergilediği bilgisi paylaşılıyor.

Bu zamana kadar en gelişmiş uzay teleskobu olarak bilinen James Webb'in sunacağı görüntüler, evrenin oluşumu ve olası başka yaşanabilir gezegenlerin keşfi için önem taşıyor.

Teleskobun, 13,5 milyar yıl önceki Büyük Patlama'dan sonra ilk oluşan yıldızların ışığını yakalayarak evren tarihinin tüm aşamalarını incelemesi amaçlanıyor.

Bilim ve Teknoloji Haberleri