Danimarka ve ABD'den bilim insanları bunun üzerinde çalışıyor.
İnsan yaşamının çeşitli niteliklerini tahmin etmek için büyük miktarda veri üzerinde eğitilen transformatör modeli olarak adlandırılan Life2vec, Danimarka ve ABD'deki bilim adamları tarafından oluşturuldu. Danimarka sağlık verileri ve altı milyon kişiye ilişkin doğum zamanı, eğitim, maaş, barınma ve sağlık gibi demografik veriler elde edildikten sonra yapay zeka modeli, bundan sonra ne olacağını tahmin edecek şekilde eğitildi. Yaratıcılarına göre Life2vec, veri analizine dayanarak insanların ne zaman öleceğini tahmin etme konusunda esrarengiz bir yetenek sergiledi. Örneğin, yarısı 2016 ile 2020 arasında ölen, 35 ila 65 yaşları arasındaki bir grup insan üzerinde test edildiğinde, kimin öleceğini ve kimin hayatta kalacağını %78 doğrulukla tahmin edebildi.
Danimarka Teknik Üniversitesi'nden Profesör Sune Jørgensen liderliğindeki araştırma ekibi, Life2vec'in yalnızca Danimarka verilerinden öğrendiğini, dolayısıyla sonuçların diğer ülkelerdeki insanlar için tam olarak aynı olmayabileceğini belirtti. Ancak Jorgensen, bu tür modellerin şirketlerin eline geçmemesi gerektiğini de vurguladı.
Jorgensen, "Açıkçası bizim modelimiz bir sigorta şirketi tarafından kullanılmamalı, çünkü sigortanın tüm fikri, bir olaydan, ölümden veya sırt çantasının kaybından muzdarip talihsiz kişinin kim olacağı konusundaki cehaletin paylaşılmasıdır" dedi. söz konusu.
Life2vec henüz kamu kullanımına açık değil ancak yaratıcıları, benzer modellerin büyük teknoloji şirketleri tarafından zaten geliştirilip, onları eğitmek için büyük miktarda veriyle kullanıldığından şüpheleniyor.
Ne kadar yaşamanız gerektiğini inanılmaz bir doğrulukla tahmin edebilen bir yapay zeka modeli kullanmanın etik sonuçlarına rağmen, ikna edici bir faydası var: Erken ölümü önlemenize yardımcı olabilir.