Çalışmaya göre, yaklaşan bir asteroit felaketini yıllar öncesinden tespit etsek bile bununla başa çıkacak durumda değiliz. Raporda, uzay görevleri için "sınırlı hazırlık" olduğu ve bir asteroit tehdidi senaryosunda uzay misyonları hakkında karar verme sürecini yöneten bir sistemin eksikliği vurgulanıyor.
Rapor, "Gezegensel Savunma Kurumlar Arası Masaüstü Tatbikatı" adlı bir simülasyona dayanıyor. Bu simülasyonda, daha önce hiç tespit edilmemiş bir asteroitin 14 yıl içinde Dünya'ya çarpma ihtimalinin yüzde 72 olduğu varsayılıyor.
ÜLKE ÖLÇEĞİNDE BİR ALANI TAHRİP EDEBİLİR
Senaryoda, asteroitin boyutu, bileşimi ve yörüngesi kesin olarak bilinmiyor. Modeller, asteroitin çarpması halinde bölgesel veya ülke ölçeğinde bir alanı tahrip edebileceğini gösteriyor.
Güneş'in arkasından gelen asteroitin, gerekli takip gözlemlerinin en az yedi ay ertelenmesine neden olması, durumu daha da karmaşık hale getiriyor. Bu durum, kritik bir zaman kaybı anlamına geliyor.
FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE KAYA ÇARPIYOR
NASA Genel Merkezi'nden Lindley Johnson: "Tatbikatın başlangıç koşullarındaki belirsizlikler, katılımcıların özellikle zorlu bir dizi durumu göz önünde bulundurmalarını sağladı."
Dünya'ya her 5.000 yılda bir futbol sahası büyüklüğünde bir kaya, her bir milyon yılda bir de uygarlığı yok edebilecek bir asteroit çarpıyor. Bu ürkütücü gerçeğe rağmen, Dünya'nın böyle bir felakete karşı hazırlıksız olması endişe verici.
Dünya'ya her bir milyon yılda bir uygarlığı yok edebilecek bir asteroit çarpıyor. Yaklaşan bir asteroit felaketini yıllar öncesinden tespit etsek bile bununla başa çıkacak durumda değiliz. Uzay görevleri için "sınırlı hazırlık" var.