Kimilerinin kabusu olan "Blattella germanica" türü hamam böceklerinin genetik yapısının, yaklaşık 2 bin 100 yıl önce Asya'da yaşayan "Blattella asahinai" türüne benzediği ortaya çıktı. Bu ilginç bulgu, "Proceedings of the National Academy of Sciences" dergisinde yayımlanan bir araştırmada detaylandırıldı.
Blattella germanica'nın Asya kökenli olduğu ve evrimsel süreçler boyunca insan faaliyetleri sayesinde geniş bir coğrafyaya yayıldığı bu araştırmayla gözler önüne serildi.
281 HAMAM BÖCEĞİ İNCELENDİ
Araştırmacılar, 17 farklı ülkeden 281 hamam böceği türünün genetik yapılarını inceledi. Bu incelemeler sonucunda, "Blattella germanica" türünün Asya'dan gelerek yerleşim yerlerine uyum sağladığı ve evrimleştiği tespit edildi.
Bu türün, yaklaşık 250 yıl önce Avrupa'da kayıt altına alınmış ve "Alman hamam böceği" olarak bilinir hale geldiği tespit edilmiş.
BÖCEKLER ORTA DOĞU VE AVRUPA'YA NASIL ULAŞTI?
Araştırmanın başyazarı, Batı Avustralya Üniversitesinden Theo Evans, Cosmos dergisine yaptığı açıklamada, Alman hamam böceği gen dizisinin Doğu Hindistan, Bangladeş, Myanmar ve Bengal Körfezi'ne özgü olan "Blattella asahinai" türüyle neredeyse aynı olduğunu belirtti.
Evans, bu böceklerin kıtalar arası ticaret ve askeri hareketlilikler sayesinde Orta Doğu ve Avrupa'ya ulaştığını vurguladı.
Evans'a göre, "Blattella germanica"lar yaklaşık 270 yıl önce Avrupa'ya giriş yapmış ve buradan da dünya genelinde yayılmıştır."
Alman hamam böceklerinin hayatta kalma başarıları, insanlardan gizlenme yeteneklerine dayanmaktadır. Evans, "Alman hamam böcekleri geceleri ortaya çıkacak şekilde evrimleşmiştir, açık alanlardan kaçınır ve kanatları olmasına rağmen uçmayı bırakmışlardır," dedi.