Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.
Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:
İnsanlar yaşananlara karşı bıkkınlık, hayatın yavaşlamasına öfke duyuyor. Gençler engellenmişlik duygularıyla baş başa. Yaşlılarda ölüm korkusu ve hatta suçluluk var. Salgının tüm olumsuzluklarını sadece bizim yaşadığımız yanılgısı var. Sizi düşünen aileniz olduğu gibi, yanınızda olan devletiniz ve sağlık çalışanları var. Koronavirüs salgını sonu yaklaşan bir salgındır. Bunun heyecan verici açıklamasını birazdan vereceğim.
Devletlerin güçlerinin sağlıktaki güçleriyle ölçüldüğü bir dönemden geçiyoruz. Pozitif tanı konmuş her vatandaşımız gerekli tedaviyi almıştır. Gerekli temaslı taramaları yapılmıştır. Filyasyon ekiplerimizle bildiğimiz hastalardan bilmediğimiz hastalara uzanıyoruz. Tespit stratejisi bize sorumluluk yüklüyor. Her gün 100 bin civarı test yapılıyor. İlk döneme kıyasla sağlık çalışanlarımızın yükü 4-5 kat artmıştır. Bu mücadelede onlara verebileceğiniz destek, kendinizi korumanızdır. Virüs her gün çok sayıda insana bulaşmaya devam ediyor. Bu çok sayıda insanımızın tedbir almadığını gösteriyor. Tüm taşıyıcaları bilmek mümkün olmadığı için herkese taşıyıcı gözüyle bakmak gerekir. HES Mobil uygulamasının indirilmediği cep telefonu kalmamalıdır. İzolasyonda olması gerektiği halde dışarı çıkan 140 bin kişi bu uygulamayla tespit edilmiştir. Akıllı bileklik bir diğer uygulama olacaktır.
Salgının kontrolden çıktığı algısı yanlıştır. Hastane yükümüzün arttığı illerimizde yatak kapasitesini arttırdığımız doğrudur. Sorunları krize dönüşmeden çözebiliyoruz.
Virüsün iz sürücüleri olan filyasyon ekiplerimizin sayısı 6 binden 11 bin 238'e çıkmıştır. Her gün ortalama 100 bin test yapılıyor. Artan yeni hasta ve ağır hasta sayısı bugüne kadar kimsenin tedavi almasına mani olmamıştır.
Bilim dünyası yılın sonuna kadar aşıdan sonuç alınacağı noktasında hem fikir. Biz de türkiye olarak hem kendi çalışmamızı hem de tedariklerimizi başlattık. Bugün Çin aşısının uygulamasına başlandı. Son kritik ayları yaşıyor olabiliriz. Önümüzdeki aylarda hastalığa yakalanmama gayretinde olalım.
Görünen o ki düğünler, bayramlar, taziyeler salgının fırsat yakaladığı günler oldu. Grip hastalığın yayılmasını hapşırma ve öksürmelerle yaygınlaştıraacak. Tedbirli olmazsak hastalık grip gibi hızlı yayılır.
Bilim dünyası yılın sonuna kadar aşı çalışmalarının başarıyla sonuçlanacağında hem fikirdir. Çin'in ürettiği aşının çalışmalarına Hacettepe Üniversitesi'nde de başlandı. Artık salgında sona geliyoruz. O güne tedbirlere sarılalım. Gerçek normalimize döneceğiz.
Ankara yatak doluluk oranı yüzde 52,9. Yoğun bakım yüzde 64,8, ventilatör yüzde 28,1. Günlük ortalama zatürre vaka oranı yüzde 6,02. Zatürre oranı bizim için son derece önemli, erken tedaviyle zatürrenin azaldığını, tedavi etmekte başarılı olduğumuzu gösteren bir tablo. Son hafta günlük ortalama vaka sayısı son ay vaka sayısına göre artış oranı yüzde 38,84. Son hafta Ankara'nın kontrol altına alındığını söylemek istiyorum. Bu tedbirleri aynı şekilde devam ettirirsek gelecek haftadan sonra bu stabilleşen Ankara'nın durumunun aşağıya doğru düşeceğini rahatlıkla söyleyebilirim.
İstanbul'da yatak doluluk oranı yüzde 55,3, yoğun bakım yüzde 60,2, son ay günlük ortalama zatüre oranı yüzde 6,53, son üç gün ise zatürre oranı yüzde 67.
İzmir'de son ayda yarı yarıya zatüre oranının düştüğünü, orada da filyasyon ve tadevinin erken başladığını, hastane yükünün azaldığını söylemek istiyorum.
Yoğun bakım yataklarımızın doluluk oranlarında az da olsa kısmi bir düşme, buna karşı ventilatör doluluk oranlarımızda son haftalara göre hafif bir yükselme eğilimini görüyoruz.
İl bazında baktığımızda; yoğun bakım yatak doluluk oranlarımızı görüyoruz. Karşılaştırdığımızda en dolu illerimiz yatak doluluk oranı, Bartın yüzde 77,32, Batman yüzde 76,4, Sakarya yüzde 76,33, Ordu yüzde 75,98, Samsun yüzde 75,74, Giresin Yüzde 75,34, Hatay yüzde 74,92.
Dünyada sokağa çıkma yasaklarının tercih edilmediğini biliyoruz. Türkiye'de sokağa çıkma yasağı kısıtlaması önerisi yok. Bilim Kurulu da önermedi.
Okulların açılmasıyla ilgili bir karar alınmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı ve Bilim Kurulumuzun çalışmalarıyla bir karar alınmıştı. Hazırlık ve birinci sınıflar 2+5 gün şeklinde bir uygulamaya geçilecek. Salgının yoğun olduğu bölgelerde İl Hıfzısıhha Kurulları okulları açmama kararı alabilir.
3 hafta sonrası için salgının seyri tekrar değerlendirilerek bir karar verilecek.
Zatürre aşısının yapılması gereken gruplara temini konusunda bir sıkıntı yok. Grip aşısı zorunlu kişilere yapılmalı.
Virüs mutasyona uğramadı. Laboratuvar ortamında oldu ama ciddi anlamda insan bünyesinde etkisini azaltacak mutasyon söz konusu değil.