Sağlık Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2021 bütçesi, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Bütçe görüşmelerinin sonunda Sağlık Bakanı Koca, komisyon üyeleri ve milletvekillerinin soru ve eleştirilerine yanıt verdi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Süleyman Girgin’in “Covid-19 meslek hastalığı olarak ilan edilsin” demesi üzerine Koca, “Meslektaşlarım görevi başında Covid-19’a yakalanmasının meslek hastalığı olarak kabul edilmesinden ve kaybettiklerimizin şehit statüsünde sayılmasından Bakan olarak memnuniyet duyarım. Yüce Meclisimizin bu yolda atacağı adımı saygıyla karşılarım” ifadelerini kullandı.
Türk Tabipler Birliği (TTB), "COVID-19 sağlık emekçileri için meslek hastalığı, diğer işkollarında çalışan işçiler için ise iş kazası olarak tanımlanmalı" demişti.
“600 bin kişiye grip aşısı yapıldı”
Bakan Koca, grip aşısı ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
“Dünyanın oranlarını söylüyorsunuz, haklısınız ama dünya bugüne kadar yoğun aşı yapıyordu. Dünyada, küresel dünyada aşı arzı yüzde 20 oranında arttı. İngiltere 25 milyon yapıyordu 30 milyon yaptı, Almanya geçen yıl 21 milyon yapıyordu 26 milyon yaptı yani yüzde 20 oranında bir artış yaptı. Bizde 1,3 milyon gibi daha önce yapılan bir oran olduğu için artırabileceğiniz rakam sınırlı. Bu süreçte 2,3 milyona çıkardık yani 1,1 milyon geçen yıl yapıldı, biz bu yıl 2,3 milyona çıkardık. Şu ana kadar 600 bin kişiye yapıldı. Peki, bunu yaparken kime yaptık? Bilim Kurulu bunu oturup hazırladı en riskliden başlayarak.. Şu an 4 milyon kişiye açık, yapılan 600 bin, aşımız da 2,3 milyon. Eğer bu noktada elimizdeki aşı böyle devam ederse 75, 70, 65 gibi aşağıya doğru indirmeyi hızla planlıyoruz.”
“TEB’in bulduğu aşı firmasıyla biz iltisaklıydık”
Türk Eczacılar Birliği’nin (TEB) bir buçuk milyon aşı temin ettiğini ancak getirmek için izin alamadığı iddialarına ilişkin Bakan Koca, “Normalde ruhsatlı olan aşıyı herkes getirebilir. Ruhsatlı olmayan aşı için izin alınması gerek. Bununla ilgili elimde belgeler var. TEB diyor ki: ‘Ben Hollanda menşeli bir firmadan 1,5 milyon aşı buldum. Bunun fiyatı 12 dolar.’ Bir ay önce zaten bizlerle irtibatlı olan firmadan bahsediyorum, ‘11 dolar’ diyor. TEB bize ‘12 dolar’ diyor. Tabii buradan yüzde 4 komisyon alınacak ayrıca. Firmayla zaten biz bir ay önceden irtibattayız. Resmî olarak teklif 11 dolar, bize teklif edilen 12 dolar” dedi.
“Pfizer bir milyon COVID aşısı verecek”
Bakan koca, COVID ile ilgili aşı çalışmaları hakkında da şu bilgiyi verdi:
“Bizim irtibatımız devam ediyor. Pfizer’le ilgili aralık ayında olma ihtimali çok zayıf görünüyor, en erken 15 Aralık’tan sonra ruhsat alınabilir. EMA ve FDA’ya müracaat edildiği ama ruhsatın aralıkta olmama ihtimalinin yüksek olduğu, olursa bize verebileceği rakam 1 milyon, ocak ayından itibaren de tedricî, bir iki ay içinde değil, yıl içinde 25 milyona kadar olabilirliği şeklinde şu an görüşmelerimiz var. Diğer aşı içinse, Çin aşısı, orada aralık ayında en az 10 milyon gibi bir aşıyı alabilir olacağız, bu sayıyı artırmak istiyoruz. Ocak ayında da en az bu kadar olacak. Bu sayı muhtemelen iki katına kadar çok rahat çıkabilir. Bununla ilgili de bir iki gün içerisinde sözleşme de imzalanır olacak. Bu aşılarda, bizim için, karşılıklı, sözleşmenin içeriği dâhil olmak üzere teyitleşildi, imza bir iki gün içinde.”
Koca, “Güvenebilir olduğumuz çıkan aşıyı vatandaşımıza önce kendimden başlamak üzere yapmak istiyoruz. Bunun için de yoğun bir çaba içinde olduğumuzdan emin olun. Aralık ayında başlayabilirliğimizin de çok yüksek olduğunu bilmiş olalım. Ben sayısı şimdiden çok söylemek istemiyorum ama 10 milyonlarla ifade edilen sayılar olduğundan emin olun” dedi.
“Bulaşıcı tek hastalık COVID değil”
Belediyelerin veriler ile ve Sağlık Bakanlığı vaka tablosundaki vefat edenlerin verilerinin birbirini tutmadığını yönündeki eleştirilere Koca, şu yanıtı verdi:
“Türkiye’de ölüm bilgileri iki kaynakta toplanmakta. Biri belediyelerimizin e-devlet veri tabanında da yer alan defin sayılarıdır, diğeri Türkiye İstatistik Kurumu’dur. Söz konusu iki ayrı veri tabanının birlikte kullanımı yanlıştır. Ayrıca, ölüm raporlarında bulunan bazı kategorik bilgiler yanlış yorumlanıyor. Ölüm bildiriminde kullanılan form yeni değildir. Bu form, 2013 yılından beri kullanılmakta. Bu belgede yer alan iki hane önemli. Bu hanelerden biri ölüm şekli; biri ölüm sebebi. Bu haneye hastalığa bağlı doğal ölümün izahı için bulaşıcı hastalık veya bulaşıcı olmayan hastalık açıklaması da eklenmiştir.
"Kayıtlar, bu yılki toplam ölümlerin yaklaşık onda 1’inde ölüm şeklinin bulaşıcı hastalık sonucu doğal ölüm olduğunu göstermektedir, yüzde 10’unun. Onda 9’u ise bulaşıcı olmayan hastalık, yaşlılık ve benzeri şeklinde işaretlenmiştir. Bu hanedeki bilgi, ölümün nedenini hastalık bazında göstermez. Buradan Covid-19 ölüm sayıları anlaşılmaz, bulaşıcı hastalık eşittir Covid demek değildir. Bulaşıcı tek hastalığın Covid-19 olduğunu düşünmek yanlıştır. Belediyeyle TÜİK verileri arasında bir fark oluşur, bu farkı yılın 9’uncu ayında görürsünüz fakat 31 Aralık’tan yeni yıla devrettiğiniz de toplam vefat sayıları iki kaynakta da eşitlenir. Birkaç il belediyesi verilerine bakıp sonuç çıkarmak veya bu iki kaynağı harmanlamak yanlış olur.”
“Ağır hastamız 8 kat arttı”
Koca, hasta sayısının yanında vaka sayılarının açıklanmasını isteyen vekillere şöyle yanıt verdi:
“Bu süreçte dikkatinizi çekiyorum bakın, 29 Temmuz’dan bu yana ağır hasta sayımız 8 kat arttı. 29 Temmuz’dan bu yana vefat edenlerin, hayatını kaybedenlerin oranı 8 kat arttı. Bu da vatandaşımızı ve sizleri uyarmıyor mu? Ağır hastamız 8 kat artıyor. Evde semptomu olmayan, hastaneye yük olmayanın sayısı mı sizin için önemli?”
“12 bin sözleşmeli personel alacağız”
Sağlık personeli alımı yapılacağını Koca, “Bu arada önümüzdeki günlerde KPSS puanına göre ÖSYM tarafından yapılacak merkezî yerleştirme ile 12 bin sözleşmeli sağlık personeli alıyoruzu söylemek istiyorum. Önümüzdeki günlerde. Hazırlık yapılıyor, ÖSYM hazırlık yapıyor. Bununla ilgili istiyorsanız hemen söyleyeyim: 7 bin hemşire, bin 700 ebe, 2 bin 864 sağlık teknisyeni gibi devam ediyor” diye duyurdu. (ANKA)