Salgının başlamasıyla birlikte kurulan filyasyon ekiplerine diş hekimlerinin dahil olduğunu söyleyen Ankara Diş Hekimleri Odası Başkanı Serhat Özsoy, “İlk günlerde 410 meslektaşımız görevlendirilmişti. Normalleşme sürecinden sonra 245 meslektaşımız daha göreve başladı. Bunlara 543 yardımcı personel eklendi. Bu sayılar da yetmedi ki, fakültelerde uzmanlık eğitimi alan 161 meslektaşım daha göreve çekilmişti. Gelen son bilgiler hastanelerde, acillerde birkaç hekim bırakarak, geri kalanın filyasyon ekiplerinde görevlendirildiği yönünde. İl ve İlçe Sağlık Müdürlüklerinde aktif görev yapmayan, idari hekimlik yapan meslektaşlarım da Ankara'da filyasyonda görev yapmaktadırlar. Bu ekiplerin içine hekim olmayanlar da eklenmiş durumda. Diş hekimleri haricinde, ağız ve diş sağlığı merkezlerinde çalışan personel de bu ekiplere dahil ediliyor. Bu sıcak havalarda tulumların içinde hasta ve temaslılara gidiyorlar, sürüntü örneği alıyorlar. Sağlık Bakanlığı'nın algoritmasıyla evde ilaç uygulaması gerçekleştiriyorlar. Hastanelerimizde yer kalmadığı için evde ilaç uygulaması da yapılıyor. Evde ilaç uygulamasıyla ilgili de sıkıntılar yaşandığını söyleyebilirim. Birkaç gündür ilaç temininde sıkıntı yaşanmış. Bu da hasta ve vaka sayısının tahmin edilenden daha yüksek olduğunu gösteriyor.” dedi.
Vaka sayıları yüksek
Vaka sayılarının günlük 3 bin seviyesinde olduğunu iddia eden Özsoy, “Ayın 1’i itibariyle Çankaya'da yeni vaka sayısı 424, Mamak'ta 469. Bu iki bölgeyi topladığımızda bile 900 sayısına ulaşıyoruz. Ankara'yı 9 bölgeye ayırıyoruz. Ankara'da 3 binin üzerinde bir vaka sayısından bahsedebiliriz.Bu rakamlar hesaplanınca da vatandaşın üzerinde yalancı güven hissi oluşuyor. Onlar da önlemleri almadan hayatlarına devam ettikleri için vaka sayılarının önüne geçilemediğini ve hastanelerde yer kalmadığını söyleyebilirim. Ankara Tabip Odası ve biz bir aydır, açıklanan vakaların sayılarının gerçeği yansıtmadığını en azından onla çarpılması gerektiğini söylüyorduk. Gerçek vaka sayılarını açıklamıyorlar.” diye konuştu.
"Koronavirüs, diş hekimlerinin tedavi protokolleri içinde yer almıyor"
Filyasyon ekiplerine diş hekimleri haricinde tekniker ve radyologlar gibi görevlilerin de dahil olduğunu belirten Özsoy,"43 yardımcı personel de bu ekiplere katılıyor. Bunlar teknikerler, radyoloji uzmanları vesaire. Bunların bir kısmı masa başı personeli olarak çalışıyor. Hemşireler de bu ekiplere dahil. İlaç tedavisi bir algoritma üzerinden veriliyor. Diş hekimleri bu noktada elinden geleni yapıyorlar. Ancak koronavirüs, diş hekimlerinin tedavi protokolleri içinde yer almıyor. Sistemde belirlenen şekilde ilacı veriyorlar. Hastayı da görmeden ilacı vermek zorunda kalıyorlar. Hastaların sadece beyanına dayanarak, yan hastalıkları var mı bilmeden ilaçlar veriliyor. Tabii kim bu ilaçları reçete ediyor, bilmiyoruz." ifadelerinde bulundu.
"Sağlık sistemimiz tıkandı"
Özsoy, salgında gelinen son noktada "Bence sağlık sistemimiz tıkandı." yorumunda bulunarak, "Kapatılan hastanelerin açılması, yatakların yetersizliği de bunu gösteriyor. Başından beri biz de bu hastanelerin kapatılmaması gerektiğini söylüyorduk. Baştan açmış olsalardı, buralar koronavirüs hastanesi olarak hizmet verebilir ve şehir hastanesi enfekte edilmemiş olurdu." diye konuştu.