Derleyen: Beyza KURAL - Halk TV
Berat Albayrak, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden istifasıyla siyaset sahnesinden uzaklaşmış görünüyor. Ancak "bakan" sıfatı kalksa da gazetecilerin yargılandığı davalardaki “müşteki” ve “katılan” sıfatları sürüyor.
Türkiye’de gazetecilere yönelik yargılamaları takip eden Press in Arrest’te yer alan bilgilere göre son dört yılda en az 11 gazetecinin yargılandığı sekiz dava ya Berat Albayrak şikayetiyle açıldı ya da Albayrak katılan/müşteki sıfatlarıyla avukatları aracılığıyla gazetecilerin karşısında yer aldı.
Sekiz davanın dördü, dört beraat ve bir para cezası ile karara bağlandı. Sekiz gazetecinin yargılandığı üç dava ise devam ediyor.
Paradise Papers davalarında beraat kararları
Tüm dünyadan siyasetçilerin ve iş insanlarının offshore yatırımlarını konu alan Paradise Papers’la ilgili belgelerden hareketle Berat Albayrak ile ilgili Kasım 2017’de yapılan haberler gazetecilerin yargılanma konusu oldu.
Evrensel Gazetesi’nin o dönemki sorumlu yazı işleri müdürü Çağrı Sarı ile Cumhuriyet Gazetesi’nde “Paradise Papers” imzalı haberleri yayımlanan gazeteci Pelin Ünker hakkında Albayrak’ın şikayetleri üzerine davalar açıldı.
Çağrı Sarı hakkında “hakaret” ve “suçlama” iddiasıyla açılan dava Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 18 Nisan 2018’de başlayan ve Berat Albayrak’ın “katılan” olarak yer aldığı yargılama 19 Mart 2019’da Sarı’nın beraatıyla tamamlandı.
Pelin Ünker ise Albayrak’ın suç duyurusuna verilen takipsizlik kararının yine Albayrak ailesinin avukatlarının itirazı üzerine karar kaldırılması sonucu yargılandı. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 21 Haziran 2018’de ilk duruşması görülen ve Albayrak’ın “katılan” sıfatını aldığı aldığı dava 28 Mart 2019’da mahkemenin “zaman aşımı” nedeniyle ile "düşme" kararıyla sonlandı. Berat Albayrak ve diğer müştekilerin yerel mahkemenin kararına dair istinaf başvurusu da İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi’nce “herhangi bir suç isnadı içermediği” yönündeki kararıyla reddedildi.
Gazeteciye 41 bin 666 TL para cezası
Evrensel Gazetesi’nde, 14 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanan “Albayrak İşçilere Saldırı Programının Sinyalini Verdi” başlıklı haber nedeniyle Albayrak, gazetenin o dönemki sorumlu yazı işleri müdürü İsmail Cem Şimşek’ten şikayetçi oldu. Şimşek hakkında “kamu görevlisine hakaret” ve “düzeltme ve cevabın yayımlanmaması” suçlamasıyla dava açıldı.
16 Ocak 2019’da, İstanbul Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlayan ve Albayrak’ın “katılan” sıfatını aldığı dava 12 Eylül 2019’da karar bağlandı. Mahkeme İsmail Cem Şimşek’in; “tekzip metninin usulüne uygun yayımlanmaması” iddiasıyla 41 bin 666 TL para cezasına çarptırılmasına karar verdi. Şimşek, “kamu görevlisine hakaret” suçlamasından ise beraat etti.
200 bin tazminat talebi var
Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Hazal Ocak’ın 20 Ocak 2020’de yayımlanan “Damat İşi Biliyor” başlıklı haberi “Kanal İstanbul” projesi güzergahı üzerinde arazi alımıyla ilgiliydi. Habere erişim hakimlikçe engellendi, Berat Albayrak, avukatı aracılığıyla haberden şikayetçi oldu.
Hazal Ocak’a yönelik “kamu görevlisine karşı görevinden dolayı; sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle, alenen hakaret etmek” suçlamasıyla İstanbul 2. Asliye Mahkemesi’nde açılan davada Berat Albayrak müşteki olarak yer alıyordu. Ocak, 27 Ekim 2020’deki ikinci duruşmada beraat etti.
Albayrak’ın Ocak ve Cumhuriyet Gazetesi yönetiminden 200 bin TL manevi tazminat talep etmesiyle açılan davanın ilk duruşması ise 12 Kasım 2020’de görülecek.
Haber kaldırıldı dava sürüyor
Albayrak’ın şikayeti üzerine gazetecilere açılan ve devam eden davalardan bir başkası ise BirGün Gazetesi’nden yayımlanan haberle ilgili.
BirGün Gazetesi’nde ve gazetenin internet sitesinde, Albayrak hakkında ekşi sözlükte kaldırılan bir başlığa dair yayımlanan haber önce Berat Albayrak’ın talebiyle kaldırıldı. Albayrak’ın avukatlarının şikayeti üzerine de BirGün Gazetesi’nin eski sorumlu yazı işleri müdürü Uğur Koç ve internet sitesinin eski sorumlu müdürü Mustafa Kömüş ile gazetenin imtiyaz sahibi İbrahim Aydın hakkında dava açıldı. Albayrak’ın iddianamede “şikayetçi” olarak yer aldığı dosyada gazeteciler “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret etmek” yargılanıyor. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava, 19 Kasım 2020 tarihinde görülecek beşinci duruşma ile devam edecek. Albayrak müşteki.
Gazeteciler tutuklu yargılandı
“RedHack” isimli hacker grubunun, Eylül 2016’da, Berat Albayrak’ın e-posta hesabını ele geçirmesi, Albayrak’a ait olduğu iddia edilen e-posta içeriklerinin sosyal medya hesaplarında paylaşılması ve paylaşımların haber yapılmasının ardından gazeteciler bu kez gözaltı ve tutuklamalarla karşılaştı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, e-posta içeriklerini haberleştiren gazeteciler Tunca Öğreten, Derya Okatan, Eray Sargın, Metin Yoksu ve Ömer Çelik hakkında soruşturma başlattı. Savcılık, bu kapsamda; Almanya’da yayımlanan Die Welt Gazetesi’nin Türkiye temsilcisi Deniz Yücel hakkında da soruşturma başlattı. Ancak Yücel’in dosyası daha sonra ayrıldı.
Altı gazeteci 25 Aralık 2016’da gözaltına alındı. Gözaltı işlemleri 24 gün sürdü. Dicle Haber Ajansı’nın p zamanki haber müdürü Ömer Çelik ve Diken internet haber sitesinin o dönemki editörü Tunca Öğreten tutuklandı. Altı gazeteci hakkındaki iddianame 23 Haziran 2017’de tamamlandığında gazeteciler hakkında toplamda üç yıldan 11 yıla kadar hapis cezası istendi.
24 Ekim 2017’de, İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanan davada Berat Albayrak “katılan” sıfatını aldı. Ömer Çelik, ilk duruşmada, Tunca Öğreten ise 6 Aralık 2017’de tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi. 15 Aralık 2020 tarihinde görülecek duruşmayla devam edecek davada gazetecilerin yurtdışına çıkış yasakları da sürüyor.