Halk TV Haber Merkezi
Enis Berberoğlu hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararını tanımayan karar ile Sözcü yazarlarına ‘FETÖ’ suçlamasıyla ceza verilen kararın altında aynı ismin imzası var; 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Akın Gürlek. Peki Akın Gürlek kimdir?
Akın Gürlek ismi bu iki kararla gündeme gelse de, geçmiş kararları da siyasi sonuçları itibariyle dikkat çekici..
Gürlek, Yargıtay’ın da daha sonra onadığı CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na 9 yıl 8 ay ve 20 gün hapis cezası veren hakim.
Gazeteci Canan Coşkun’a “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme” suçlamasıyla 2 yıl 3 ay hapis cezasını veren hakim de Akın Gürlek’ti.
Gürlek, Barış Akademisyenleri’nin de yargılamalarını yaptı.
Hrant Dink davasının görüldüğü mahkemeye de son duruşmalarda Akın Gürlek getirildi. Gürlek, MİT personelinin Dink cinayeti davasında tanık olarak dinlenmesi kararını bozmuştu.
Geçmişten bugüne: S.Ö.'ye sistematik tecavüz davası
Akın Gürlek, Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan’ın yazdığı ‘Mahrem’ kitabında da yer alıyor.
Kitapta Gürlek’in 8 yaşından 15 yaşına kadar 84 kişinin sistematik tecavüzüne uğrayan S.Ö.’nün dosyasının kapatılması olayında rol oynadığı iddia ediliyor.
Kitapta anlatıldığına göre olay, 2007 yılında S.Ö.’nün karakola ihbarda bulunmasıyla ortaya çıkıyor. Tecavüz şüphelileri arasında Fethullah Gülen’in kardeşi Seyfullah Gülen de bulunuyor. Kitapta, dosyanın kapatılmasında dönemin Erzurum Valisi, bugünkü AKP Milletvekili ve TBMM İçişleri Komisyonu başkanı Celalettin Güvenç’in parmağı olduğu iddia ediliyor.
Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Volkan Kavukçu, 2014’te dosyayı yeniden açıyor. Ne var ki o dönem, Celalettin Güvenç’i işaret eden ve olayda Fethullah Gülen bağlantısı olduğu iddia edilen haberlere yayın yasağı getiren hâkim de Akın Gürlek…
Yaşananların ardından Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan, Celalettin Güvenç ile birlikte Yavuz Oğhan’ın Bidebunuizle adlı programında karşı karşıya geldi. Burada Terkoğlu ve Pehlivan yaşananları anlatırken, iddianın yer aldığı Mahrem kitabına internetten satış, reklam ve yayın yasağı getirten Celalettin Güvenç iddiaları reddetmişti. Yasak kararının altında ise yine Akın Gürlek’in imzası vardı.
Barış Pehlivan, o programda S.Ö. davasını şöyle anlattı:
Özgür Özel de dile getirdi
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında Akın Gürlek'e değindi. Özel, Gürlek'in dosyasının kabarık olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:
Dün bir alt mahkeme Anayasa Mahkemesi'ni tanımadığını ilan etti. Bir yerlere güvenen yargı celladı kendilerine verilen görevi yerine getirmektedirler. Bu cüret arkasında birilerinin durmasıyla mümkündür. Akın Gürlek'in geçmişine herkesin bir dönüp bakması gerekiyor. Meclis'te bulunan tüm partilerin tavır alması gerekmektedir. Sayın Genel Başkanımız tarihe not düşen bir konuşma gerçekleştirdi Meclis Genel Kurulu'nda. Bu Anayasayı tanımama hamlesinin bir şekilde hukuktan döneceğine inanıyoruz. Partilerin, kurumların Anayasa'ya sahip çıkmaması durumunda CHP, Anayasa'ya sahip çıkacaktır. Kimse merak etmesin.
Bu süreci kimin nasıl yürüttüğünü de takip ediyoruz. 7 Eylül 2018'de 26. Ağır Ceza Mahkemesi Sayın Demirtaş ve Sayın Sırrı Süreyya Önder hakkında bir karar verdi. Burada alınan tartışmalı karara imza atan Akın Gürlek'ti. Sözcü Davası'nda da Akın Gürlek görevlendirildi ve orada da tartışmalı karar alındı. Aynı Akın Gürlek Canan Kaftancıoğlu, davasının da kararını verdi. Akın Gürlek'i aynı adliye sarayında 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne atandı. Türkiye'de aynı adliye sarayı içinde atama yoktur. 20 günde aldığı kararlar ilginç. Can Dündar'ın malvarlığına el koyan kendisi, Hrant Dink cinayetindeki sis perdesi aralanmasın diyen kendisi. En son Enis Berberoğlu kararını veren de kendisi. Akın Gürlek mahkeme mahkeme gezdirilmektedir, hukuku katletmektedir.