Sağlık Bakanlığı koronavirüs aşılama sistemiyle alakalı önce '10 dakikada bir aşı yapın' talimatı vermiş sonra Bakan Koca 500 bin aşı yapılacağı hedefini duyurmuş ve aşı randevu sistemini her 5 dakikada bire çekilmişti.
Aile hekimleri de aile sağlığı merkezlerindeki fiziki mekan yetersizliği ve emek gücü eksikliği nedeniyle kbu durumun kaosa neden olacağı yönünde endişelerini dile getirmişti.
Korkulan oldu. Aile sağlığı merkezlerinde (ASM), aynı randevu saatinde birden fazla kişiye Covid-19 aşı randevusu verildi. ASM koridorları sosyal mesafesiz kalabalığa büründü. Uygulanan Coronavac aşılarının 28 gün sonra koruyuculuk sağladığı düşünülürse dünkü kalabalıktan kapılması virüse karşı aşının da bir anlamı yoktu.
Koridorlarda aşı
Kocaeli ve Bursa'daki aile sağlığı merkezlerinden gelen görüntülerdeki kalabalık korkuttu. Aynı zamanda birden fazla kişiye aşı randevusu verilmesi, sosyal mesafeyi ortadan kaldırdı. Görüntülerde, aşı olmaya gelenlerin kalabalıkta beklediği ve sağlık emekçilerinin koridorda aşı yapmak zorunda kaldıkları görüldü.
ANKA Haber Ajansı’na konuşan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Sezen, kalabalığın Sağlık Bakanlığı'nın aşı randevularını aynı zamana vermesi sonucu olduğunu belirterek şöyle konuştu:
Aynı saatte birden fazla kişiye aşı randevusu verilmiş
"Merkezi hasta randevu sisteminin bizim onayımız olmadan Covid-19 aşı randevularımıza müdahalesi sonrası bugün öğleden sonra aile sağlığı merkezinde büyük bir kaos ve kalabalık yaşanıyor. Ülke genelindeki aile sağlığı merkezlerinden kalabalıkla ilgili şikayetler geliyor, endişeler başladı. Aynı saatte birden fazla kişiye Covid-19 aşısı randevusu verilmiş, aynı saatte hasta muayene randevularımız var. Daha önceden verilen gebe izlem ve aşı randevularımız var. Bakanlığın bizim aşı randevu planlarımıza dokunmamasını özellikle istiyoruz."
İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) ise Sağlık Bakanlığı'nın hafta sonu hastanelerde uygulanan, bugün ise aile sağlığı merkezlerinde hayata geçen uygulamaya tepki gösterdi.
Hekimler 10 dakikayı bile sıkıntılı buldu
İSTAHED randevu periyodunun 5 dakikaya inmesinden önce yaptığı açıklamada "10 Dakika Arayla Aşı Randevusu Kaosa Yol Açacak” başlığıyla yaptığı açıklama şöyleydi:
“Örneğin, beş birimlik bir Aile Sağlığı Merkezi'nde (ASM) 13.30’dan sonraya toplam 210 randevu açıldı. Bu saatlerde hekimlerin normal muayene randevuları, bebek aşı, gebe aşı ve izlemleri de mevcut. Şu an aşılama yapılan grup 65 yaş üstü olduğundan, bu 210 kişinin yanında hasta yakınları da olacak, en az 420 kişi ASM’ye giriş yapacak. Her vatandaş için en az 20 dakika süreye ihtiyaç vardır. Randevu saatine erken gelenlerle, aşı sonrası 15 dakika beklemesi gereken vatandaşlar ve yakınları bir araya geldiğinde çok fazla yoğunluk meydana gelecektir. ASM’lerin farklı fiziki şartlar gözetilmeden bu ani kararlar alınması kabul edilemezdir” denildi.
"Bakanlık bunu bize sormadı”
Birgün'ün haberine göre, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Sekreteri Dr. Sibel Uyan da Sağlık Bakanlığı'nın '10 dakikada bir aşı yapın' talimatıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Mümkün olduğunca hızlı aşı yapılması gerektiğini fakat aile sağlığı merkezlerinin fiziki mekan yetersizliği ve emek gücü eksikliği olduğuna dikkat çeken Uyan, "Aşı aile sağlığı merkezlerinden yapılacaksa buraya destek verilmeli. Hastanelerdeki aşı birimlerin üç kişi çalışıyor. Aile hekimliğinde sadece aile hekimi var. Saat 13.30 ile 16.00 arasında sadece aşılama yapılacak deniyor ama Bakanlık bunu bize sormadı. Aile sağlığı merkezlerine Covid-19 aşısı yaptırmaya gelenleri de salgından korumak zorundayız. Biz kaos yaşamak istemiyoruz" dedi.
Yüzde 50'si aşı olmadan geri dönebilir
Milliyet gazetesinden Aykut Yılmaz'ın haberine göre uygulamanın aile sağlığı merkezlerinde kaosa neden olacağını öne süren Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu 2. Başkanı Hacı Yusuf Eryazğan, "Beş dakikada bir demek, öğleden sonra bir hekime her saat için 12 randevu demek. Yaklaşık dört saat için her hekime 48 randevu demek. Aile sağlığı merkezinde beş aile hekimi varsa, toplamda 240 kişi demek. 240 kişinin bir aile sağlığı merkezinde aşı olması, hem aşı alanlarının kısıtlı olması nedeniyle hem de aşılama programının çok ağır ve aksak çalışmasından dolayı, yüzde 50’sinin aşı olamadan geri dönmesi demek" dedi.