Saner: Ucuz gıda ürünleri sağlık için tehdit olabilir

Saner: Ucuz gıda ürünleri sağlık için tehdit olabilir
Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner gıda güvenliği için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Saner, "Gıda maddelerinde sağlığa zararlı, yasaklı maddeler de tespit ediliyor." dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı yaptığı incelemeler sonucu hileli olduğunu tespit ettiği 113 ürünü ve firmalarını ifşa etti. Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, Şule Aydın'ın sunduğu Haber Masası'nda gıda güvenliği ile ilgili merak edilen soruları cevapladı.

Hileli ürünleri engellemenin her yıl üretime eklenen çok sayıdaki yeni firmalar nedeniyle zor olduğunu söyleyen Saner, "Cezaların caydırıcılığı yeterli değil. Yeni uygulamada para cezasının artması ve firmaların faaliyetine son verilmesi bekleniyor. Gıda maddelerinde sağlığa zararlı, yasaklı maddeler de tespit ediliyor. Bir ette sakatat ya da tavuk etine rastlanılması tüketicinin aldatıldığını gösterir, ama bir sağlık sorunu değildir. Boya rastlanması, izin verilmeyen ilaç etken maddelerine rastlanması ise sağlığımızı tehdit eden bir şey. Tüketici olarak çok ucuz bir ürünle karşı karşıyasınız, hile ihtimalini düşünmeniz gerekir. Karışım ürünlerine, mesela; toz baharat, kıyma gibi ürünlerde aşırı bir ucuzluk varsa dikkat etmek gerekir. Açıkta satılan ürünler de yine sağlığımız için tehlikeli olabilir. Açıkta satılan ürünlerde her türlü bulaş ihtimali mümkündür. Bunun şu salgın günlerinde daha iyi anlaşılacağını sanıyorum." diye konuştu.

Organik ürünler ne kadar güvenli?

Organik olduğu düşünülen ürünlere güvenmenin de yanlış olduğuna dikkat çeken Saner, "Organik ürünlere hepimizin bir zaafı var. Bu bir yandan iyi bir şey ama bir yandan da risk barındırıyor. Bir ürün endüstriyel olmadığı için, daha yerel göründüğü için illa ki sağlıklı olmayabilir. O ürünlerin ambalajlı olmasına ve üzerinde 'organik' logosu olmalı. Bunun olmadığı ürünlere itimat etmeyin." ifadelerinde bulundu.