Oxfam: En zengin 10 kişinin 9 aylık servet artışıyla tüm dünya aşılanır

Oxfam: En zengin 10 kişinin 9 aylık servet artışıyla tüm dünya aşılanır
Oxfam'ın yayımladığı eşitsizlik raporu ile koronavirüs nedeniyle ekonomik eşitsizliği büyüdüğü bir kez daha gözler önüne serildi.

Uluslararası insani yardım örgütü Oxfam bir eşitsizlik raporu yayımladı. 79 ülkeden 300 iktisatçının görüşü ile birlikte hazırlanan rapora "Eşitsizlik Virüsü" başlığını verildi. Rapor bu yıl ilk kez tamamen dijital olarak düzenlenen Davos Dünya Ekonomik Forumu'nun açılışında paylaşıldı. Raporda koronavirüs pandemisi nedeniyle dünyada ekonomik eşitsizliğin arttığının altı çizildi. Ekonomik eşitsizliğin tüm ülkelerde yaşandığının ve aynı şiddetle arttığının belirtildiği raporda, bunun yüz yıl sonra ilk kez gerçekleştiği söylendi. Raporda şöyle denildi: 

"Gezegen üzerindeki en zengin 1000 kişi Covid-19 nedeniyle yaşadıkları kayıpları sadece 9 ay içerisinde telafi edebilirken, dünyanın en yoksullarının ekonomik olarak toparlanması on yıldan fazla sürebilir"

Rapora göre, dünyadaki milyarderlerin toplam serveti Mart-Aralık 2020 arasında 3 trilyon 900 milyar dolarlık artışla 11 trilyon 950 milyar dolara yükseldi. Jeff Bezos, Bernard Arnault, Bill Gates, Mark Zuckerberg gibi isimlerin bulunduğu dünyanın en zengin 10 kişisinin serveti aynı dönemde net olarak 540 milyar dolar arttığı belirtildi. Raporda bu toplam miktarın tüm dünya nüfusunun aşılanmasına ve pandemi nedeniyle kimsenin yoksulluk yaşamaması için yeterli olduğu kaydedildi. 

Oxfam İcra Direktörü Gabriela Bucher raporla ilgili olarak, şöyle dedi:

"Kayıt tutulmaya başlanmasından bu yana eşitsizlikteki en büyük artışa tanık oluyoruz" dedi. Bucher, "Hileli ekonomiler pandemiyi lüks içinde atlatan zengin bir elite varlık akıtırken pandeminin ön cephesinde yer alan tezgahtarlar, sağlık çalışanları ve market satıcıları faturalarını ödemeye çalışıyor" 

Oxfam Almanya'dan Tobias Hauschild ise  "Dünya genelinde şirketler, pazarlar ve siyaset; kısa vadeli kâr menfaatleri ortak yarara baskın gelecek şekilde biçimlenmiş" dedi.

Başta kadınlar geliyor

Oxfam raporunda 90 yıldır görülen en büyük istihdam krizinin yaşandığını belirtildi. 100 milyonlarca insanın işini kaybettiği belirtilen raporda bu durumdan en çok etkilenen kesimin başında da kadınların geldiği kaydedildi. 

Ölüm iki katı

İngiltere'de yapılan araştırmalarda koronavirüsten ölüm oranının düşük gelirli bölgelerde daha çok yaşandığı belirtiliyor. Düşük gelirli bölgelerde varlıklı kesimlerin yaşadığı bölgelerin iki katı oluyor.