Oranları canlı yayında verdi: Sağlık çalışanı ölümünde dünyanın önündeyiz
Halk TV'de hafta içi her gün 11.00'de ekrana gelen Ayşenur Arslan ile Medya Mahallesi programında bugün koronavirüs salgınıyla mücadelede büyük fedakarlıkla gösteren sağlık çalışanlarına ilişkin gerçekleşen ölüm oranları konuşuldu.
Türkiye'de koronavirüsle mücadelede 366 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğine dikkat çeken çeken gazeteci Ayşenur Arslan, Adana'da 38 yaşından hayatını kaybeden Acil Tıp Uzmanı Mehmet Ertane için çok üzüldüğünü belirterek, 40 günde 48 sağlık çalışanının koronavirüsten hayatını kaybettiğine dikkat çekti.
Konuyla ilgili olarak telefon bağlantısıyla Ayşenur Arslan ile Medya Mahallesi'ne bağlanan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid -19 İzleme Grubu üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala sağlık çalışanı kayıplarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
"Türkiye'de sağlık çalışanlarının yitimi çok yüksek"
Sağlık çalışanlarının koronavirüse bağlı ölüm oranlarını karşılaştırmak için dünyada çok güçlü bir veri tabanına sahip olunmadığına vurgu yapan Pala şöyle konuştu:
"Özellikle meslek örgütleri tarafından yayınlanan bilgiler ve literatüre geçmiş bazı makaleler eşliğinde görebildiğimiz kadarıyla Türkiye'de sağlık çalışanlarının yitimi çok yüksek. Kabaca 10 bin sağlık çalışanı başına 4 ekip üyemizi kaybettik. Bu rakamlar dünyada, özellikle Avrupa Birliği'nin bazı ülkelerinde özellikle Fransa'da 10 binde 1'in altında. ABD ve İtalya gibi ülkelerde 10 binde 2-3 civarında gibi görünüyor. Literatürdeki rakamlara göre biz en yüksek olan ülkelerden biriyiz.
"İran'da bizden daya az kayıp var"
Komşumuz İran'da bizden daha az kayıp var. Salgının başlangıcında çok ciddi hekim kayıpları olan İtalya'da, bizden daha az hekim kaybı var. Türkiye dünyada açıklanan veriler ışığında sağlık çalışanlarının en fazla yitirildiği ülkelerden bir tanesi. Özellikle genç yaşlarda yitirdiğimiz meslektaşlarımız içimizi çok yaralıyor.
"Kendimizi çok kötü hissediyoruz"
Burada kişisel koruyucu önlemlerin alınmasının eksikliği, sağlık sisteminin yanıt vermedeki karşılaştığı eksiklikler ve virüs yükünün yüksek olduğu ortamlarda uzun süre çalışmak zorunda kalmak gibi birçok etmen çıkıyor karşımıza. Hem aile hekimlerini, hem iş yeri hekimlerini hem de hastanelerde acil servislerde ve diğer servislerde çalışan hekimleri yitirdik ve yitirmeye devam ediyoruz ve kendimizi çok kötü hissediyoruz."
Pala'dan Sağlık Bakanlığı'na öneri
Sağlık çalışanlarında koronavirüse bağlı kayıpların azalabilmesi için önerilerde bulunan Prof. Pala şöyle devam etti:
"Türk Tabipleri Birliği olarak daha ikinci ayda Türkiye'de bir fotoğraf çekmiştik. OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü bazen de İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı) ülkeleri içerisinde 1000 kişi başına düşen hekim sayısının en az olduğu ülke Türkiye. Bu kadar az sayıda sağlık insan ve emek gücüyle bu pandemiye yanıt vermeye çalışıyoruz.
"Virüs gücüyle karşılaşma gücümüz azalabilirdi"
Burada ivedi olarak yapılabilecek olan çok önemli bir şey var. Resmi rakamlara göre 400 binin üzerinde atanmayı bekleyen sağlık alanında yetişmiş insan gücü var. KHK'larla haklarında gerçek bir mahkeme kararı olmadan uzaklaştırılmış olanlar var. Eğer bunlar ivedi olarak pandemi sırasında sağlık emek gücüne katılabilselerdi, Sağlık Bakanlığı bunu hala yapabilir. O zaman bu virüs yüküyle karşılaşma gücümüz azalabilirdi. Özellikle yeni varyantların önümüzdeki haftalarda Türkiye'de de etkili olabileceği öngörüsü, önümüzdeki aylarda da bu sıkıntının devam etme potansiyelini ve yeni meslektaşlarımızı kaybetmeye devam etme öngörümüzü ortaya koyuyor maalesef."